Mai multe nave rapide de atac ale Gardienilor Revolutiei din Iran s-au apropiat de o nava a marinei americane in stramtoarea Ormuz, determinand-o sa isi schimbe cursul, a declarat luni un oficial american, pentru Reuters.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

Acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, afirma ca navele iraniene s-au apropiat la circa 550 de metri de USNS Invincible, o nava de urmarire, si s-au oprit. The Invincible era insotita de trei nave ale marinei britanice si iar intreaga formatiune a fost nevoita sa-si schimbe cursul.

Oficialul american a precizat ca s-a incercat contactarea prin radio a navelor iraniene si ca interactiunea a fost "nesigura si neprofesionista".

Stramtoarea Ormuz face legatura intre Golful Persic si Golful Oman.

Miscarea agresiva a Iranului vine pe fondul cresterii tensiunii diplomatice dintre Teheran si Washington.

Reamintim ca, la inceputul lunii ianuarie, o nava americana a tras trei focuri de avertisment impotriva a patru nave iraniene de atac care se apropiau cu viteza mare, in apropiere de stramtoarea Ormuz.

Astfel de incidente se intampla ocazional.

In august 2016, o alta nava americana a tras focuri de avertisment impotriva unei nave rapide se atac a Iranului, care s-a apropiat de doua nave americane.