Coreea de Nord a lansat luni dimineata 4 rachete balistice, dintre care trei au cazut in zona economica exclusiva a Japoniei, a declarat premierul japonez Shinzo Abe. "Acest lucru arata clar ca Phenianul a atins un nou nivel de amenintare", a adaugat oficialul japonez, citat de AFP.

Rachetele au fost lansate în apropiere de coasta de nord-vest a Japoniei.

"Coreea de Nord a lansat simultan 4 rachete balistice care au parcurs aproximativ 1.000 de kilometri. Trei dintre ele au cazut in zona economica exclusiva a tarii noastre", a precizat premierul japonez Shinzo Abe, adaugand ca va convoca Consiliul National de Securitate in urma acestui incident.

Testul balistic al Phenianului a fost confirmat si de ministrul sud-coreean al Apararii, care a afirmat ca racheta ar fi fost lansate din provincia Pyongan de Nord, situata in nord-vestul Coreei de Nord.

Pe 13 februarie, Coreea de Nord a anuntat lansarea cu succes a unei rachete balistice Pukguksong-2, cu raza medie de actiune. Testarea rachetei sol-sol a fost ghidata de liderul Kim Jong-Un. Imediat dupa anuntul Phenianului, Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au cerut atunci o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.

Lansarea din luna februarie a fost primul test balistic efectuat de Phenian dupa alegerile prezidentiale din noiembrie din Statele Unite.