Cancelarul austriac Christian Kern a indemnat duminica la o interzicere pe teritoriul Uniunii Europene a aparitiei politicienilor turci in campanie, pentru a evita astfel ca Ankara sa exercite presiuni asupra unor state membre ca Germania, relateaza News.ro citand Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ankara a anuntat sambata ca va sfida Berlinul si Haga si va continua sa organizeze mitinguri in ambele tari, in care sa-i indemne pe turcii care traiesc acolo sa sustina, la referendumul din 16 aprilie, o extindere a puterilor presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a criticat restrictiile impuse de germani si olandezi asupra unor astfel de reuniuni ca "nedemocratice" si a anuntat ca turcii vor face presiuni asupra lor.

Kern a declarat intr-un interviu pentru Welt am Sonntag ca aceasta consolidare a puterilor lui Erdogan va slabi statul de drept in Turcia, va limita separarea puterilor si va incalca valorile UE.

El a indemnat totodata UE sa puna capat negocierilor de aderare a Turciei si sa anuleze sau sa reduca ajutoarele in valoare de 4,5 miliarde de euro pe care i le-a promis pana in 2020.

"Ar trebui sa ne orientam relatiile cu Turcia fara iluzia unei aderari la UE", a declarat Kern pentru ziar.

"Turcia s-a indepartat si mai mult de Europa in ultimii ani. Drepturile omului si valorile democratice sunt calcate in picioare. Libertatea presei este un cuvant strain", a spus cancelarul austriac.

Kern a criticat arestarea de catre turci a jurnalistului germano-turc Deniz Yucel, corespondentul ziarului Die Welt, dar si a multor altor jurnalisti, universitari si functionari publici si a indemnat la eliberarea imediata a lui Yucel.

El a adaugat insa ca Ankara a ramas un partener important in probleme de securitate, imigratie si cooperare economica si ca autoritatile turce isi respecta obligatiile in cadrul acordului privind oprirea migratiei pe care l-a incheiat cu Bruxellesul.