Fostul presedinte american Barack Obama nu a ordonat niciodata punerea sub supraveghere a vreunui cetatean american, a afirmat sambata purtatorul sau de cuvant, dezmintind acuzatiile presedintelui Donald Trump potrivit carora predecesorul sau l-a pus sub ascultare inainte de alegeri, transmite AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

"Presedintele Obama, si nici vreun alt responsabil de la Casa Alba, nu a ordonat vreodata supravegherea vreunui cetatean american", a precizat Kevin Lewis, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, intr-un comunicat succint.

"Teribil! Tocmai am descoperit ca Obama mi-a pus liniile telefonice sub ascultare in Trump Tower chiar inainte de victoria mea", a scris Donald Trump intr-o salva de tweet-uri foarte matinale, catalogandu-l pe fostul presedinte democrat drept o "persoana rea (sau bolnava)".

"Asta este McCarthy-ism!", a adaugat el, facand referire la urmarirea militantilor si simpatizantilor comunisti din Statele Unite in anii 1950. Donald Trump a facut de asemenea o paralela cu scandalul Watergate, cazul de spionaj politic care a dus in 1974 la demisia presedintelui republican Richard Nixon.

Aceste atacuri la adresa lui Barack Obama se inscriu intr-un context politic dificil pentru actualul presedinte american. La sase saptamani dupa instalarea sa la Casa Alba, Trump este impotmolit in acuzatii privind intelegeri secrete intre anturajul sau si oficiali rusi in timpul campaniei electorale si pe durata perioadei de tranzitie.