Iranul a testat cu succes sistemul rus de aparare antiaeriana S-300, a anuntat sambata postul public de televiziune iranian Irib, in contextul unor tensiuni in crestere intre Teheran si Washington dupa preluarea mandatului de presedinte al SUA de catre Donald Trump, informeaza Agerpres citand AFP.

Rachete S-300 rusestiFoto: Captura YouTube

Televiziunea iraniana a precizat ca "mai multe obiective, in special o racheta balistica si o drona, au fost doborate" in timpul acestui test efectuat "in prezenta responsabililor politici si militari intr-o baza a apararii antiaeriene" situata in desertul iranian.

Generalul Farzad Esmaili, comandant al apararii antiaeriene iraniene, a declarat pentru Irib ca sistemul de aparare antiaeriana Bavar 373, produs de Iran, "va fi testat in viitorul foarte apropiat", afirmand ca el este "mai modern decat S-300".

"S-300 este un sistem fatal pentru inamic si desfasurarea sa alaturi de alte sisteme antiaeriene fac cerul tarii mai sigur", a adaugat Esmaili.

In 2010, Rusia suspendase un contract de furnizare a sistemului S-300 catre Iran, ca urmare a sanctiunilor impuse de ONU la adresa Teheranului, acuzat ca incerca sa se doteze cu arma atomica.