Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri ca nu poate oferi garantii ca nu va mai exista vreo extindere a Aliantei Nord-Atlantice si a calificat drept inacceptabile presiunile exercitate asupra organizatiei pentru a renunta la politica usilor deschise, relateaza agentia de presa MIA.

Intr-o declaratie difuzata pe larg in presa rusa, Stoltenberg a dezmintit ca tarile europene ar fi impotriva extinderii granitelor NATO prin acceptarea ca membri a unor foste republici sovietice, precum Ucraina si Georgia.

Oprirea extinderii NATO este un subiect de dezbatere important in Rusia, iar tarile occidentale au acuzat Moscova de amestec in procesul de aderare a unor tari ca Muntenegru si mai ales a fostelor republici sovietice Ucraina si Georgia, scrie Agerpres.

Jens Stoltenberg a explicat ca, daca NATO isi inchide usile pentru Ucraina si Georgia pentru a ajunge la un acord geopolitic mai amplu cu Rusia, atunci s-ar institui principiul exercitarii sferelor de influenta, in care marile puteri ar decide soarta tarilor mai mici.

Rusia a avansat recent ideea crearii unui grup de patru tari balcanice care ar fi neutre ￯ Macedonia, Muntenegru, Serbia si Bosnia ￯ si ar renunta la aspiratia de a adera la NATO.