Unii dintre cei care au cerut renuntarea la avizarea medicamentelor scumpe prin comisiile de experti si eliminarea timpului de asteptare intre diagnostic si inceperea tratamentului spun acum ca regreta mecanismul birocratic desfiintat, desi ani de zile l-au criticat si l-au catalogat ca fiind greoi si ineficient, sustin, joi, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care precizeaza ca noua procedura este foarte simpla, potrivit News.ro.

De la 1 martie, 51 de medicamente scumpe, care anterior acestei date se acordau cu viza comisiilor de experti ale CNAS, pot fi prescrise direct asiguratilor, dupa completarea formularelor specifice de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicatia respectiva.

Potrivit CNAS, noul sistem de prescriere a medicamentelor scumpe, fara avizul comisiilor de experti, elimina parghia administrativa a comisiilor de experti.

"Noua procedura de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simpla: incepand cu 1 martie, medicii prescriptori trebuie doar sa completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectiva si sa il transmita prin mijloace electronice catre casele de asigurari de sanatate cu care acestia sunt in relatii contractuale, dupa care reteta poate fi emisa. In scurt timp, transmiterea se va face online catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), urmand ca reteta sa fie prescrisa dupa primirea unei confirmari de la sistemul informatic mentionat", au precizat reprezentantii CNAS.

In pregatirea renuntarii la avizele comisiilor de experti, reprezentantii CNAS au organizat o videoconferinta cu conducerile caselor de asigurari de sanatate, carora le-au solicitat sa organizeze intalniri cu medicii prescriptori si cu reprezentantii farmaciilor, pentru explicarea noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe.

Totodata, orice medic prescriptor sau farmacie care are neclaritati referitoare la actuala procedura se poate adresa pentru lamuriri casei de asigurari de sanatate cu care se afla in contract.

Reprezentantii CNAS sustin ca desi noua procedura de prescriere este una simpla, au constatat cu surprindere ca cei care de-a lungul anilor solicitat renuntarea la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experti si eliminarea timpului de asteptare intre diagnostic si inceperea efectiva a tratamentului acum exprima public regrete fata de mecanismul birocratic desfiintat.

In ce priveste afirmatiile potrivit carora baza legala a trecerii de la prescrierea medicamentelor scumpe pe baza avizelor comisiilor de experti la prescrierea directa, cu respectarea protocoalelor terapeutice, ar fi neclara, reprezentantii CNAS spun ca, in aplicarea HG 18/2017, a fost emis Ordinul 141, publicat in 28 februarie in Monitorul Oficial si pe site-ul institutiei.

In acelasi scop, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au facut modificari in Ordinul din 2008 de aprobare a protocoalelor terapeutice. De asemenea, CNAS a facut modificari in acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente, pentru a le pune in acord cu trecerea la noua procedura de prescriere a medicamentelor scumpe.