Reprezentantii opozitiei siriene au evitat joi dupa-amiaza sa-l felicite pe presedintele Bashar al-Assad pentru recucerirea Palmirei din mainile jihadistilor Statului Islamic, sustinand ca luptele din orasul antic se aseamana cu un show "Tom si Jerry", relateaza Reuters, citata de News.ro.

"Este a doua oara cand vedem aceasta predare si cu siguranta este utilizata in scopuri politice. Daca vrem sa urmarim jocul dintre Assad si Palmira, ar fi ca si cum ne-am uita la Tom si Jerry", a declarat negociatorul-sef al opozitiei siriene de la Geneva, Nasr al-Hariri.

Armata siriana a reusit sa elibere complet, cu ajutorul fortelor aeriene ruse, orasul antic Palmira, care a fost in ultimele trei luni sub ocupatia jihadistilor Statului Islamic.

Jihadistii Statului Islamic au capturat de doua ori in ultimii sase ani orasul Palmira, care gazduieste o serie de ruine antice incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

De asemenea, militantii au distrus mai multe monumente antice in timpul celor doua ocupatii - distrugerea fiind condamnata drept crima de razboi de catre Natiunile Unite.

De-a lungul perioadei de ocupatie, presa si comunitatea internationala au anuntat, printre altele, demolarea unui templu vechi de 2.000 de ani si a arcului de triumf roman, ambele capodopere ale arhitecurii antice.

Intre timp, amfiteatrul antic a fost folosit ca spatiu pentru executii publice.