Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anuntat joi deschiderea unei anchete care s-ar putea solda cu sanctiuni dupa ce un eurodeputat de extrema dreapta, Janusz Korwin-Mikke, a facut o serie de afirmatii sexiste, in urma cu o zi, in plenul parlamentului, scrie AFP.

Janusz Korwin-MikkeFoto: Parlamentul European

Deputatul polonez, in varsta de 74 de ani, un obisnuit al declaratiilor insultatoare la adresa femeilor, s-a "remarcat" si miercuri, cand a spus ca acestea sunt inferioare barbatilor.

"Desigur, femeile trebuie sa castige mai putin decat barbatii, deoarece sunt mai slabe, mai mici si mai putin inteligente", a spus acesta, in sedinta plenara a Parlamentului European, la Bruxelles.

Dupa plangerile mai multor deputati, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE, dreapta) a anuntat joi lansarea unei anchete pentru "remarci sexiste", care s-ar putea solda cu sanctiuni.

Acestea pot merge de la o "mustrare la o amenda cu suspendare temporara", a precizat PE, intr-un comunicat.

Alesul polonez fusese deja sanctionat in iulie 2016 de PE dupa ce declarase ca valul masiv de imigratie in Europa este comparabil cu o "deversare de excremente".

Atunci, a ramas fara indemnizatia pe zece zile (3.060 euro) si a fost suspendat timp de 5 zile.

In octombrie 2015, acesta executase un salut hitlerist in hemiciclu si cu un an urma starnise indignarea dupa ce comparase tinerii cu "negrii".