​Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 2 martie 2017, 11:59 Actualitate | Internaţional


Suedia a anuntat joi ca serviciul militar obligatoriu, desfiintat in 2010, va fi reintrodus in vara lui 2017, pentru a raspunde in fata situatiei actuale de securitate si a reinarmarii Rusiei vecine, scrie AFP.

"Guvernul vrea un mod de recrutare mai stabil si majorarea capacitatii noastre militare, deoarece situatia de securitate s-a schimbat", a explicat ministrul Apararii, Peter Hultqvist, pentru agentia suedeza TT.

Potrivit proiectului de lege, care urmeaza sa fie adoptat joi in consiliul de ministri, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru toti suedezi nascuti dupa 1999 si va dura 11 luni.

Masura urmeaza sa fie aprobata de Parlament, in conditiile in care face obiectul unui consens intre guvernul de stanga si opozitia de centru dreapta.

In 2010, Suedia, care nu mai cunoscuse un conflict armat pe teritoriul sau de doua secole, a desfiintat armata obligatorie, infiintata pentru prima oara in 1901.

Ulterior insa a constatat ca o cariera militara este prea putin atragatoare pentru generatiile de tineri.

Circa 13.000 de tineri suedezi urmeaza sa fie mobilizati incepand cu 1 iulie 2017 dar doar 4.000 vor fi selectionati, in functie de motivare si aptitudini, si chemati sub drapel in fiecare an dupa 1 ianuarie 2018.

Suedia nu face parte din NATO dar este membra a Parteneriatului pentru Pace, program lansat  in 1994 pentru a dezvolta cooperarea militara intre Alianta atlantica si statele care nu sunt membre.

In 2016, Suedia a incheiat cu Finlanda, care are o granita cu Rusia de 1.340 km, un acord de cooperare militara.6586 vizualizari

 • -3 (15 voturi)    
  asta bucurie (Joi, 2 martie 2017, 13:08)

  om simplu din multime [utilizator]

  si la noi sa fie !
  ca e nevoie ca mintile fierbinti sa se mai ...disciplineze.
  si sa fie gata sa'si apere patria, si nevoile, si neamul....
  cea mai neutra tzara din lume, elvetia, n'a desfiintat niciodata armate, ba are, pt. aparare, pricipiul apararii cu intregul popor.
  rezervistii lor stau cu armele si uniformele in sifoner. in caz ca, stiu exact unde le sunt unitatile, unde tre' sa se prezinte.
  doar in israel mai e asa ceva. numai ca aia au dece.
  elvetia, in mijlocul ioropii aparate de nato.
  noi, ca si suedezii(nealiniatai), in drumul necazurilor.
  • +4 (4 voturi)    
   Depinde cum se face (Joi, 2 martie 2017, 13:27)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

   Adica, totusi ar trebui niste examene care sa nu permita ca orice imbecil sa primeascaq o arma. Am pomenit destui care in armata s-au impuscat ca prostii.
   Si, apoi, sa fie o pregatire facuta cu cap, pentru ca stiu ca nu am facut o instructie din care sa stiu ce anume sa fac in anumite situatii tipice pe campul de lupta.
   Trebuie sa fie clar ca armata nu este pentru oricine. Iar a lua in armata pe cine nu se potriveste deloc face mai mult rau decat bine. Asta cu atat mia mult cu cat militaria este acum o profesie care cere anumite calificari si nu mai este ca acum o suta de ani. Ba chiar pentru a trimite pe front un militar bine echipat si bine pregatit trebuie mai bine de 10 oameni care sa lucreze "in spatele frontului".
  • -4 (18 voturi)    
   Armata obligatorie, "cumplit meșteșug de tâmpenie” (Joi, 2 martie 2017, 13:29)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

   Dacă ai făcut armata pe vremea când era obligatorie și poți susține reintroducerea ei, trebuia să rămâi în armată. Întotdeauna se ofereau oportunități de a rămâne, pentru cei dornici de APV :)
   • -1 (7 voturi)    
    confunzi niste chestii totusi (Joi, 2 martie 2017, 15:03)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Stiu ca te-a marcat profund armata comunista dar ar trebui sa gandesti mai in sec 21.
    Armata obligatorie nu inseamna neaparat 9-16-24 de luni petrecute in cazarma,munci agricole si ofiteri subdezvoltati mental.
    • +1 (3 voturi)    
     ... (Joi, 2 martie 2017, 16:15)

     Nautilus [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Au spus în paragraful al 7-lea: vor alege câte 4000 din 13000 posibili recruți.

     Adică se presupune că se va da un examen care să arate cât de subdezvoltat mental e fiecare :P
    • 0 (2 voturi)    
     Înseamnă AK-47 și 60 de cartușe ”de război” (Joi, 2 martie 2017, 21:32)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Dacă tu îți imaginezi că am făcut armata la munci agricole, poți să-ți imaginezi în continuare tot așa, nicio problemă.

     Dar te asigur că ofițerii erau niște psihopați ”subdezoltați mental” și acolo unde am făcut-o eu. Ieșeam zilnic pe poartă cu AK-47 și 60 de cartușe ”muniție de război” și dădeam teste psihologice pentru asta, în timp ce ofițerii nu făceau așa ceva, ei se îmbătau ca porcii și trebuia să le țin locul.

     Armata obligatorie e o prostie în sine, tocmai pentru că e obligatorie. Pentru niște băieți de la țară fără prea multă minte, armata profesionistă e o idee bună. Dar pentru a crea mii de job-uri în plus pentru ofițeri și subofițeri retardați, armata obligatorie e o soluție cât se poate de proastă.

     Toată societatea suportă costurile cu armata obligatorie, în beneficiul unor netrebnici cu job-uri sigure pe viață și pensii speciale. Netrebnici care în caz de război nu știu să facă nimic, sunt generali ca Oprea.

     Ia zi tu, ce a însemnat pentru tine armata? Ce experiențe ai, ce ți s-a părut așa de grozav în armată de trebuie să fie obligatorie?.
   • +2 (2 voturi)    
    aha ! (Joi, 2 martie 2017, 15:26)

    om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    de aia, suedezii...
    inteleg acuma..
    • -1 (1 vot)    
     N-au mai avut un război de două secole (Vineri, 3 martie 2017, 0:38)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

     asta scrie și în articol. La ce i-ar trebui cuiva armată obligatorie, dacă e clar că nu a fost interesat nimeni de Suedia atâta timp?
 • -6 (16 voturi)    
  bucurie pentru frustrati si nerealizati (Joi, 2 martie 2017, 13:30)

  MG [utilizator]

  Bucurie pentru frustrati si nerealizati intr-o meserie. Au si ei un loc unde se ofera onoruri si favoruri pe baza de grad si nu pe baza de merit. Carne de tun cei care accepta asa ceva.
  • +2 (4 voturi)    
   pe baza de logica (Joi, 2 martie 2017, 15:33)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui MG

   gradele se iau/dau pe baza de merit.
   in principiu, dupa ce ai absolvit o scoala militara, un program de instructie.
   fara cunoasterea armelor, in caz de invazie, pupam ocupantu' in ...pardon.
   la noi se face po ruski.:-)
 • +5 (7 voturi)    
  Patri s-a aparam vrem, (Joi, 2 martie 2017, 13:42)

  un revolutionar [utilizator]

  Dar nu putem ca mintile ,,stralucite” din parlamentul Romaniei, sunt adormite. Vrem sa ne pregatim pentru apararea tarii, sa infiintam garda nationala de aparare a patriei , dar n-are cine s-o infiinteze prin lege si s-o pregateasca/inzestreze, ca tov kuzmin l-a ,,anesteziat” și hipnotizat mental pe tov Mele spunandu-i ca Rusia nu pregateste nimic contra Romaniei. Mai mult ca sigur ca ne-au pregatit o mare ,,surpriza” și doar asteapta momentul potrivit. USR doarme si viseaza, ca URSU ,,batistuta”, ,, perinita” cu noi joaca.
  Atunci sa cotizam pt a plati niste specialisti din Polonia ca sa ne infiintam pe persoana fizica o garda nationala, cel putin ca a lor, statala, dar cel putin de patru ori mai mare( 4,5,6x 100 000). Pai ce, numai bozgorii sa aiba garda lor in Transilvania?
  • -7 (13 voturi)    
   'jneboon? (Joi, 2 martie 2017, 14:02)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui un revolutionar

   "Vrem sa ne pregatim pentru apararea tarii, sa infiintam garda nationala de aparare a patriei"

   Armata personala a cui sa fie garda asta de care zici?

   Marsh!
   • +1 (1 vot)    
    n-ai inteles ultimul paragraf (Joi, 2 martie 2017, 16:51)

    un revolutionar [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    probabil te referi la persoana fizica, trebuia sa pun ghilimele. Am zis asa pt ca noi romanii ar trebui sa luam initiativa de a le argumenta parlamentarilor necesitatea infiintarii unei garzi de aparare legala, Bozgorii la noi in tara si-au facut garda lor ,,pe persoana fizica” impachetata” in nu stiu ce orgnizatie extremista.
    • 0 (0 voturi)    
     Armata romana (Vineri, 3 martie 2017, 11:00)

     alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui un revolutionar

     trebuie adusa in secolul asta. Este nevoie de fonduri si oameni destepti si integri. Tehnica militara actualizata si antrenamentul militarilor impreuna cu ceilalti militari din nato vor ridica performantele armatei romane.

     Alte inventii sunt cel putin inutile si in cel mai rau caz pot deveni instrumentele personale ale unor "smecheri". Foarte periculos.
 • +7 (9 voturi)    
  Asta-i calea de urmat (Joi, 2 martie 2017, 14:09)

  Amerlocu [utilizator]

  Suedezii au avut o idee foarte bună. Sunt aproape de pericolul rusesc. Evident că trebie să facă ceva pentru descurajarea agresorului. Chiar dacă au o armată net superioară celei române considera cu înțelepciune că trebuie să-și formeze un corp de rezerviști pentru orice eventualitate.

  România care e tehnic vorbind mult mai aproape de pericol n face nimic sperând prostește că totul va fi OK. Dacă România v fi în siutația unei agresiuni externe, cum și cu ce se va apăra?! Cu pensioarii lui Dogaru?! Sgur că există NATO, dar cum procedăm dacă defetiști ai Rusiei ca Ungaria, Turcia, Franța, Germania, italia, etc, voteză împotriva activării articolului 4 din tratat (apărarea solidară) ce cere vot unanim?! Putler nu va ataca în nici un caz cu divizii blindate ci cu omuleți verzi ca-n Crimeea. Adică nu va di în nici un caz un atac militar convențional ceea ce va da apă la moară amicilor Kremlinlui din NATO în întârzierea oricărei acțiuni până ce se ajunge la faptul împlinit.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce să invadeze rușii la Suedia? (Joi, 2 martie 2017, 21:58)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Dacă va fi ceva de apărat în fața Rusiei, Suedia va trebuie să apere Polonia. Suedia nu e amenințată în niciun fel. Ce e de invadat la ea; Laponia?

   Nici România nu e pe direcția principală est-vest, Polonia și statele baltice sunt singurele cu-adevărat în pericol. A apărat ceva România în 1940? S-a aventurat aiurea dincolo de Nistru pe barba nemților și a întors armele în 1944, că atât mai era de făcut.

   În Europa, orice război la care nu participă Statele Unite e câștigat din start de către Rusia. Prin urmare, Suedia poate introduce orice metode de controil asupra populației, inclusiv armata obligatorie, la urma urmei e un stat tipic socialist, dar nu va face nimic pe cont propriu.

   Armata obligatorie n-are nimic de-a face cu implicarea în vreun război, tancurile americane vin de la Grafenwoehr în Polonia, nu în Suedia.
 • 0 (4 voturi)    
  O idee controversata ... (Joi, 2 martie 2017, 16:16)

  trotuar [utilizator]

  dintr-o carte "Starship troopers" sau "Infanteria stelara" (a fost facut si film dupa ea).

  Desi cartea nu are cine stie ce merite m-a pus pe ganduri o Idee. Armata era voluntara dar numai cei care au facut armata au dreptul sa voteze sau sa candideze. Numai cei care sunt in stare sa-si puna in primejdie viata pentru tara lor au dreptul sa-i hotarasca viitorul.

  Desi ideea nu e buna deoarece ar putea duce la un stat militarist are totusi un sambure de adevar.
  • +1 (1 vot)    
   Responsabilitatea și maturizarea apar și altfel (Joi, 2 martie 2017, 21:44)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

   Ce spui tu se referă la responsabilitate și maturizare, dar armata nu este singura soluție pentru așla ceva.

   Oricine trăiește măcar 6 luni pe cont propriu, fără să mai stea cu părinții, se maturizează și se responsabilizează. Chiar și în liceu, în clasa a IX-a, colegii care făcuseră clasele V-VIII în internat erau mai responsabili și mai maturi decât noi, cei din oraș.

   După armată diferența asta e și mai evidentă, dar nu oricine e pregătit pentru maturizare forțată. Unii chiar se împușcau în armată, deși dădeau și ei testele psihologice și păreau OK. Alții făceau tot felul de prostii în armată (furturi, violuri) și scăpau nepedepsiți pentru că în uniformă toți arată la fel.

   Există oameni (mai ales la țară) care la 15 ani sunt mai maturi decât alții la 30. Armata obligatorie e un mod de a stabili că toți trebuie să se maturizeze la 21, ceea ce e aberant, evident.
 • -2 (2 voturi)    
  da... (Joi, 2 martie 2017, 23:00)

  Sophie [utilizator]

  Asta da, stat responsabil de securitatea lui....


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version