Recent, guvernul de la Amman a introdus taxe pe o serie de produse, printre care paine, petrol, tigari, bauturi gazoase, dar si o taxa pe internet.
In jur de 1.500 de persoane s-au adunat vineri, inaintea marii rugaciuni saptamanale, in fata moscheii Al-Husseini din centrul Ammanului, la initiativa Fratilor Musulmani si a unor formatiuni de stanga.
Manifestantii au marsaluit spre sediul primariei, scandand impotriva cresterii preturilor si cerand demisia guvernului.Proteste similare au avut loc la Al-Salt (nord-vest), precum si in regiunile Karak si Madaba, la sud de capitala Amman.
Cresterea preturilor intervine in contextul in care regatul hasemit s-a angajat sa reduca treptat datoria publica la 77% din PIB pana in 2021 fata de 94% in 2015.
In august 2016, Fondul Monetar International a acordat Iordaniei o linie de credit de 723 milioane de dolari pe trei ani, in schimbul careia Ammanul s-a angajat sa aplice reforme structurale, mai ales in ceea ce priveste investitiile, sectoarele energiei si apei, finantele si piata muncii.
Economia Iordaniei a fost grav afectata de conflictele din statele vecine Irak si Siria. Regatul hasemit gazduieste sute de mii de refugiati sirieni, care apasa considerabil asupra economiei sale lipsite de resurse naturale.
Dracnea si Tradiceanu au un obicei din a da exemple denaturate cu ce se (sau nu se) intampla afara.
Oare vor mentiona Iordania la urmatoarea discutie publica in fata reporterilor?