Peste 1.500 de iordanieni au manifestat vineri in mai multe orase din tara pentru a cere demisia guvernului, dupa ce acesta a impus noi taxe, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Recent, guvernul de la Amman a introdus taxe pe o serie de produse, printre care paine, petrol, tigari, bauturi gazoase, dar si o taxa pe internet.

In jur de 1.500 de persoane s-au adunat vineri, inaintea marii rugaciuni saptamanale, in fata moscheii Al-Husseini din centrul Ammanului, la initiativa Fratilor Musulmani si a unor formatiuni de stanga.

Manifestantii au marsaluit spre sediul primariei, scandand impotriva cresterii preturilor si cerand demisia guvernului.

Proteste similare au avut loc la Al-Salt (nord-vest), precum si in regiunile Karak si Madaba, la sud de capitala Amman.

Cresterea preturilor intervine in contextul in care regatul hasemit s-a angajat sa reduca treptat datoria publica la 77% din PIB pana in 2021 fata de 94% in 2015.

In august 2016, Fondul Monetar International a acordat Iordaniei o linie de credit de 723 milioane de dolari pe trei ani, in schimbul careia Ammanul s-a angajat sa aplice reforme structurale, mai ales in ceea ce priveste investitiile, sectoarele energiei si apei, finantele si piata muncii.

Economia Iordaniei a fost grav afectata de conflictele din statele vecine Irak si Siria. Regatul hasemit gazduieste sute de mii de refugiati sirieni, care apasa considerabil asupra economiei sale lipsite de resurse naturale.