Sirienii care au fugit de razboiul civil din tara lor nu au dreptul automat la statutul de refugiat in virtutea Conventiei de la Geneva, a decis un tribunal german marti, potrivit agentiei DPA, preluata de Agerpres.

Refugiati in GermaniaFoto: Captura YouTube

Nu se poate presupune ca solicitantii de azil care se intorc in Siria ar fi persecutati ca oponenti politici doar pe baza faptului ca au fugit din aceasta tara, a decis Curtea Administrativa din orasul german Muenster (vest).

Verdictul a fost anuntat dupa ce un refugiat din Alep a contestat o decizie a Oficiului Federal pentru Migratie si Refugiati (BAMF) din Germania asupra statutului sau.

Oficiul acorda in prezent solicitantilor de azil sirieni doar temporar asa-numita "protectie subsidiara", care ii protejeaza de deportare, dar le impiedica reunirea cu membrii familiei.

Decizia este semnificativa pentru alte cazuri. Doar in landul german Renania de Nord-Westfalia, pana la sfarsitul lunii ianuarie au fost deschise 12.300 de procese de catre sirieni ce contesta deciziile BAMF.