Ri Jong Chol, unul dintre nord-coreenii arestati saptamana trecuta in ancheta privind asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong Un, traia la Kuala Lumpur de mai mult de trei ani, fara sa lucreze la compania trecuta pe permisul sau de munca si fara sa primeasca salariu, relateaza Reuters, precizand ca nu este clar de unde a avut barbatul bani sa isi intretina familia.

Ri, in varsta de 47 de ani, avea viza de munca malaeziana si figura ca angajat al Tombo Enterprise. Insa proprietarul companiei, Chong Ah Kow, a declarat ca nu a muncit nicio zi acolo si ca nu a primit salariu de la mica firma de medicina naturista, citeaza News.ro.

Chong a precizat ca l-a ajutat pe Ri sa obtina viza oferindu-i documente care dovedeau ca este manager pentru dezvoltarea produselor in departamentul de IT al companiei, in schimbul unui salariu de 1.230 de dolari pe luna. Viza a fost reinnoita o data, in iunie 2016.

"A fost doar o formalitate, doar documente, nu i-am platit nimic. Nu stiu cum supravietuieste aici, nu stiu de unde obtine bani", a declarat Ri.

Chong, care calatorea frecvent in Coreea de Nord, a declarat ca a vrut numai sa il "ajute" pe Ri si ca este dispus sa suporte consecintele pentru ca transmis informatii false Guvernului.

Potrivit lui, Ri locuia la Kuala Lumpur impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai.

Reuters nu a putut confirma ca Ri avea un alt loc de munca sau vreo sursa de venit, iar politia nu a precizat cum isi intretinea nord-coreanul familia.

Ri locuia intr-un apartament inchiriat din Kuchai Lama, o suburbie a Kuala Lumpur, unde apartamentele cu trei dormitoare se inchiriaza cu sume cuprinse intre 330 si 450 de dolari pe luna, potrivit site-urilor imobiliare.

Fiica acestuia studiaza la Universitatea HELP, o universitate privata care, in 2013, i-a oferit un doctorat onorific lui Kim Jong Un, pentru "eforturile sale neobosite pentru educarea tarii si binele poporului".

Potrivit lui Chong, el si Ri s-au intalnit in 2013, cand nord-coreanul a mers la Kuala Lumpur si i-a spus ca este ruda inventatorul unui tip de extract de ciuperca ce are efecte anticancerigene.

Cei doi s-au vazut apoi de mai multe ori, cu fiica nord-coreanului traducand din coreana in engleza si invers. Ei au vorbit despre oportunitati de afaceri, precum importul de ulei de palmier, insa fara niciun rezultat concret.

Ei s-au intalnit ultima data in ianuarie.

Chong a vizitat Coreea de Nord de circa 10 ori si spune ca admira tara pentru cultura sa. "Au spectacole grozave", sustine el.

Ri a fost arestat pentru asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-corean Kim Jong Un. Politia nu a precizat ce rol ar fi jucat nord-coreanul.

Reuters nu a putut confirmat daca barbatul are un avocat sau daca si-a contactat familia.