Procurorii generali din 11 tari s-au angajat joi sa infiinteze echipe comune de lucru pentru a-si coordona anchetele asupra scandalului de coruptie Odebrecht, un conglomerat brazilian de constructii, care zguduie America Latina, relateaza AFP citata de Agerpres.

Magistratii s-au angajat "sa promoveze formarea unor echipe de ancheta comune, bilaterale sau multilaterale, care sa permita o anchetare coordonata in afacerea Odebrecht", potrivit unui comunicat semnat de Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Panama, Portugalia, Peru, Republica Dominicana si Venezuela.

Intalnirea dintre magistratii din 15 tari, prevazuta sa se desfasoare joi si vineri, vizeaza "sa raspunda la toate solicitarile de informatii, intr-o afacere care intra sub incidenta confidentialitatii investigatiei", a explicat inainte de deschidere o persoana care lucreaza la organizarea acestei reuniuni, inchisa presei.

Declansata in 2014, ancheta tentaculara "Lava Jato" a scos la lumina un sistem de coruptie pe care grupurile braziliene din domeniul contructiilor, printre care Odebrecht, l-au montat pentru a aranja in folosul lor pietele de externalizare lucrative ale Petrobras, distribuind sume de bani unor responsabili politici din Brazilia si mai multe tari din America Latina.

Santiere majore paralizate, nemultumire populara si arestari in serie, acest scandal continua sa zdruncine clasa politica din America Latina.

Peru a oferit o recompensa pentru orice informatie ducand la arestarea fostului presedinte Alejandro Toledo, care se afla in Statele Unite si este acuzat ca a primit 20 de milioane de dolari mita din partea Odebrecht pentru a castiga o cerere de oferta pentru constructia unei axe rutiere majore intre Peru si Brazilia.

Mii de persoane au manifestat joi la Lima si in alte locuri din tara pentru a protesta fata de coruptie, mai scrie AFP.