Finlandezii sunt tot mai nesiguri daca vor sau nu ca tara lor sa intre in NATO, releva un sondaj publicat miercuri, transmite agentia Xinhua, citata de Agerpres.

Circa 28% dintre cei chestionati nu au raspuns pozitiv sau afirmativ la intrebarea daca doresc ca Finlanda sa adere la NATO, procent care in anul 2014 a fost de 16%, iar in 2015 de 23%. Numai 21% dintre respondenti s-au pronuntat pentru intrarea in NATO, dar optiunea majoritara exprimata in sondaj, respectiv 51%, a fost impotriva aderarii la Alianta.

In opinia unui cercetator de la Universitatea din Tampere, Matti Pesu, aceasta nesiguranta s-ar putea explica partial si prin pozitia pe care noul presedinte american, Donald Trump, a exprimat-o fata de NATO. Noul lider de la Casa Alba a calificat aceasta alianta drept 'invechita' si a cerut statelor membre sa contribuie mai mult la apararea lor.

Dupa ce in timpul Razboiului Rece guvernele de la Helsinki au optat pentru o politica de neafiliere la blocurile militare, in ultimii 25 de ani ideea unei posibile aderari a Finlandei la NATO a fost intens dezbatuta in Finlanda, insa rata aprobarii ei in randul populatiei a fost intotdeauna foarte redusa.

Aceasta dezbatere este influentata si de cea din Suedia vecina, tara care la randul ei evalueaza oportunitatea unei aderari la NATO, dar si acolo sprijinul populatiei fata de un demers de acest fel este de asemenea redus.