Comisia Europeana a amenintat cu actiuni juridice impotriva Frantei, Germaniei, Italiei, Spaniei si Marii Britanii din cauza ca cele cinci tari nu au reusit sa protejeze sanatatea cetatenilor de nivelurile periculoase de poluare a aerului, scrieeuractiv.com.

Foto:

UE a emis avertizari dupa ce tarile au ignorat garantiile juridice asupra repetatelor incalcari ale limitelor de poluare. Astfel, tarile au la dispozitie doua luni pentru a stabili un plan de reducere a emisiilor dioxidului de azot (NO2).

Cetatenii din cele cinci tari sunt obligati sa respire "aer ilegal", potrivt Biroului European pentru Mediu (EEB), dupa ce tarile nu au reusit sa asigure calitatea aerului care sa indeplineasca cerintele stabilite de legislatia europeana.

Limitarile privind emisiile de NO2 sunt neglijate, ceea ce poate conduce la infectii pulmonare si boli de inima.

In 2013, emisiile de NO2 au dus la decesul a 70.000 de oameni, ceea ce reprezinta aproape de trei ori mai mult decat numarul de persoane ucise in accidente rutiere in acelasi an.

Copiii cu astm bronsic si persoanele care se confrunta cu boli de inima sunt vulnerabile la probleme care coincid cu respirarea aerului poluat cu NO2 - respiratie suieratoare, tuse si bronsita.

De-a lungul ultimilor doi ani, executivul a luat masuri juridice impotriva a 12 state membre pentru incapacitatea de a pune in aplicare standardul de calitate a aerului.

Comisia Juncker a lansat Environmental Implementation Review, despre care spune ca ar imbunatati respectarea normelor UE.

In cazul in care statele membre nu reusesc sa actioneze in termen de doua luni, Comisia a decis sa duca problema la Curtea Europeana de Justitie.

Comisia a propus o lista cu masuri utile in reducerea emisiilor de poluanti:

- reducerea volumului total de trafic

- reducerea combustibilului utilizat

- trecerea la masini electrice

- adaptarea masinilor

Un raport publicat de EEB arata modul in care aceste limite noi vor ajuta tari precum Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie sa reduca nivelul de poluare. Raportul sustine ca 78.000 de vieti ar putea fi salvate daca noile reguli vor fi implementate.