Statele Unite au inceput miercuri desfasurarea primelor trupe militare in Bulgaria, in vreme ce armamentul greu este asteptat sa ajunga pana la sfarsitul saptamanii, potrivit operatiunii NATO de sustinere a aliatilor din estul Europei, transmite Reuters, citata de News.ro.

Militarii americani au ajuns la baza de antrenamente Novo Selo, situata la aproximativ 70 de kilometri de localitatea portuara Burgas.

Aceasta operatiune reprezinta cea mai mare desfasurare de trupe din regiune de la sfarsitul Razboiului Rece.

Ordonata initial de Barack Obama, sosirea trupelor acceptata de Donald Trump ii linisteste pe aliatii ingrijorati de investirea in functie a republicanului care a descris la un moment dat NATO drept "depasit" si care a pledat pentru o apropiere de Rusia.

Ministerul Apararii din Bulgaria a anuntat ca 120 de soldati americani sunt gazduiti la baza militara Novo Selo.

"Vom creste numarul exercitiilor si antrenamentelor comune la baza Novo Selo. Trupele americane vor fi schimbate pentru aceste exercitii", se arata intr-un comunicat al ministerului Apararii de la Sofia.

Statele Unite desfasoara trupe in Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Romania si Bulgaria.

La finele lunii ianuarie, mii de soldati si armament greu au ajuns in Polonia, in statele baltice si in sud-estul Europei, in cea mai ampla consolidare de forte dupa Razboiul Rece.