Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia dispun impreuna de mijloacele necesare pentru a intercepta, la nevoie, rachete balistice nord-coreene asemanatoare celei testate duminica de Phenian, a afirmat luni Pentagonul, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Suntem capabili sa ne aparam impotriva atacurilor cu rachete balistice nord-coreene", a declarat intr-un briefing de presa purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis.

"Avem un sistem integrat pe care il utilizam impreuna cu aliatii nostri ce poate apara teritoriul continental al Americii, Alaska, dar si (...) Japonia si Coreea de Sud", a adaugat el.

Apararea antiracheta a Statelor Unite si aliatilor acestora se bazeaza pe retele de radare si senzori pentru a detecta tirurile, precum si rachete antibalistice pentru a se proteja.

Statele Unite si Japonia, de exemplu, mentin in regiune nave echipate cu sistemul american AEGIS de aparare antiracheta. De asemenea, cele doua tari au desfasurat baterii de sisteme Patriot.

Washingtonul cauta sa instaleze in Coreea de Sud sistemul antiracheta THAAD, dar Seulul nu a reusit sa ii stabileasca locul unde va fi amplasat.