Reprezentantii Pentagonului au condamnat luni seara in termeni duri ultimele teste cu rachete balistice lansate de regimul nord-coreean, precizand ca americanii sunt hotarati sa apere aliatii traditionali, precum Japonia si Coreea de Sud, transmite News.ro citand Reuters.

"Suntem capabili sa ne aparam impotriva unui atac nord-coreean cu rachete balistice si vom lua toate masurile necesare pentru a impiedica si invinge orice amenintare la adresa noastra, precum si la adresa cetatenilor si teritoriilor aliatilor", a declarat purtatorul de cuvant Jeff Davis.

De asemenea, acesta a explicat ca racheta balistica lansata de regimul nord-coreean pare sa fie una cu raza medie de actiune, varianta sol-aer a unei rachete lansata anterior din submarinele Phenianului.

Regimul de la Phenian au anuntat ca au testat cu succes un nou tip de racheta balistica cu raza de actune "medie spre lunga",revendicand un nou progres in programul de armament pe care il desfasoara. Agentia KCNA a transmis ca liderul Kim Jong-un a monitorizat testul rachetei Pukguksong-2, un nou tip de arma strategica ce poate transporta focoasele nucleare dezvoltate de Coreea de Nord.

De asemenea, regimul nord-coreean a lansat racheta in mare duminica - primul test balistic de la investirea in functie a lui Donald Trump. Potrivit presei sud-coreene, a fost lansata in jurul orei locale 8.00 (01.00 ora Romaniei) din regiunea Panghyon si a reusit sa parcurga aproximativ 500 de kilometri inainte de a se prabusi in Marea Japoniei.

Japonia a precizat ca ar putea fi discutate noi sanctiuni vizand Phenianul si a indemnat China sa aiba o abordare "constructiva".

Beijingul ramane principalul aliat al regimului nord-coreean, dar liderii chinezi sunt din ce in ce mai frustrati de provocarile lansate de catre Phenian.