Un american de 52 de ani, care a lucrat pentru Agentia de Securitate Nationala (NSA) si alte agentii guvernamentale ale SUA, a fost inculpat miercuri pentru retinere de informatii clasificate "top secret", transmite AFP, citata de Agerpres.

Arestat pe 27 august 2016 fiind suspectat ca ar fi furat o "cantitate uimitoare" de date, Harold Martin se confrunta cu 20 de capete de acuzare, riscand in cazul fiecaruia 10 ani de inchisoare.

Timp de mai mult de doua decenii, Martin ar fi copiat si subtilizat informatii confidentiale, al caror volum a fost estimat la cel putin 50.000 GB.

Aceste documente clasificate "top secret" au fost recuperate de la domiciliul suspectului, precum si din portbagajul masinii acestuia. Politistii au capturat de asemenea un "arsenal" compus din zece arme de foc, dintre care o pusca de asalt.

Martin a lucrat ca si contractor al NSA, agentia americana de informatii specializata in spionajul comunicatiilor mondiale.

Afacerea este stanjenitoare pentru NSA caci aminteste de precedentul Edward Snowden, care a dezvaluit lumii intregi amploarea programelor de supraveghere ale NSA.