Senatul Statelor Unite l-a confirmat miercuri pe republicanul Jeff Sessions in postul de procuror general (ministru al Justitiei) in guvernul lui Donald Trump, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Senatorul de Alabama a fost votat de 52 dintre colegi, fata de 47 impotriva, cvasi-totalitatea grupului democrat votand "nu", releva AFP, care adauga ca majoritatea republicana a fost unita in favoarea nominalizarii, anuntata din 18 noiembrie.

Acest ultraconservator de 70 de ani a fost primul senator care s-a alaturat candidatului Donald Trump in timpul alegerilor primare republicane din 2016.

Procurorul general supervizeaza FBI (politia federala), cei 93 de procurori federali din SUA, precum si Biroul de alcool, tutun, arme de foc si explozivi (ATF), administratia penitenciara, Marshals Service (USMS), specializat in cautarea fugarilor, si agentia de lupta antidrog (DEA).

Pe 10 ianuarie, in debutul audierii sale de confirmare in Senat, senatorul Sessions s-a angajat sa protejeze drepturile minoritatilor si mai ales ale afroamericanilor, in contextul acuzatiilor de rasism care i-au fost aduse, relata atunci AFP.

'Inteleg in profunzime istoria drepturilor civile si impactul teribil pe care discriminarea necontenita si sistemica, precum si restrictiile asupra dreptului de vot l-au avut asupra surorilor si fratilor nostri afroamericani', a declarat la acel moment senatorul conservator.

Evenimentul, foarte mediatizat, a fost perturbat de manifestanti ai grupului Code Pink si de un barbat deghizat in militant al organizatiei rasiste Ku Klux Klan, purtand cagula si roba albe. 'Nu puteti sa ma arestati! Ce, trebuie sa astept investitura?', le-a strigat acesta politistilor care incercau sa-l dea afara din incinta.

Jeff Sessions este reprezentantul de frunte al opozitiei fata de imigratie din Senat, unde este prezent din 1997.

Numirea sa a creat nemultumiri si din cauza unor afirmatii cu conotatii rasiste facute in anii 1980, pe cand era procuror federal in statul conservator Alabama, si care l-au impedicat sa fie confirmat intr-un post de judecator federal.

Stanga va incerca, asadar, nota in ianuarie AFP, sa obtina garantii din partea lui Sessions in privinta drepturilor civile si impotriva violentelor politiei asupra comunitatii de culoare.

Dupa declaratia de inceput, senatorul a tinut sa raspunda acestor ingrijorari, mergand pana la a spune ca intelege 'apelurile la justitie si la egalitate ale comunitatii LGBT'.

'O prioritate speciala va fi aplicarea ferma a legilor noastre pentru a asigura accesul total al fiecarui alegator american la urne, fara obstacole sau discriminari', a subliniat Jeff Sessions, in contextul in care, in fostul Sud segregationist, republicanii au restrans accesul la vot in ultimii ani, spre exemplu prin inchiderea unor sectii sau facand obligatorie prezentarea unui document de identitate.

In rest, viitorul ministru al justitiei a adoptat un ton martial impotriva delincventei, mai ales a infractorilor care fac uz de arme de foc.

In plus, el a dat garantii privind independenta sa fata de Donald Trump: ministrul justitiei, a spus Sessions, 'trebuie sa fie capabil sa spuna ''nu'' presedintelui daca acesta merge prea departe. Nu poate aproba cu ochii inchisi fiecare idee a presedintelui'.