Autoritatile turce au concediat aproape 4.500 de functionari publici in cadrul epurarilor lansate dupa tentativa de puci din luna iulie, potrivit unui decret-lege publicat marti seara in Monitorul Oficial, scrie AFP, citata de Agerpres.

Printre cele 4.464 de persoane care au fost date afara din functia publica figureaza 2.585 de angajati ai Ministerului Educatiei, 893 din jandarmerie, 10 de la Curtea de Casatie, alte 10 de la Inaltul Consiliu Electoral si 88 de la postul national de televiziune TRT.

Printre functionarii publici concediati se mai afla 330 de cadre universitare din Consiliul pentru Invatamantul Superior, cum ar fi Ibrahim Kaboglu, unul dintre cei mai renumiti specialisti in drept constitutional din tara.

Aceste masuri au fost luate in cadrul starii de urgenta decretate dupa tentativa de puci de la 15 iulie. Autoritatile turce il acuza pe Fethullah Gulen, un predicator exilat in Statele Unite, ca a pus la cale lovitura de stat, fapt dezmintit de acesta.

Dupa puciul esuat, peste 41.000 de persoane au fost arestate in Turcia, iar alte peste 100.000 au fost date afara sau suspendate, mai ales profesori, politisti si magistrati.

Pe de alta parte, zeci de media si asociatii au fost inchise si numerosi jurnalisti concediati.

De o amploare inedita in Turcia, aceste epurari provoaca ingrijorarea partenerilor occidentali ai Ankarei si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului care se tem ca starea de urgenta serveste numai ca pretext pentru a reprima orice voce disidenta.

Ingrijorarea este cu atat mai serioasa cu cat Turcia se pregateste pentru un referendum, fara indoiala in aprilie, legat de revizuirea Constitutiei pentru a consolida semnificativ puterile Recep Tayyip Erdogan. Opozitia denunta un context defavorabil dezbaterii democratice, in plina stare de urgenta.

La randul lor, autoritatile turce afirma ca aceste masuri exceptionale sunt necesare pentru a elimina riscurile de revolta si a face fata dublei amenintari "teroriste" din partea gruparii Stat Islamic si a Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Turcia se confrunta de peste un an si jumatate cu un val de atentate fara precedent care au lovit in special Istanbulul si capitala Ankara, facand sute de morti.