Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a dat marti publicitatii un raport in care acuza guvernul Siriei de executarea prin spanzurare a mii de detinuti si de torturi sistematice intr-o inchisoare de langa Damasc, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Potrivit Amnesty, executiile de la penitenciarul militar Sednaya constituie crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Ele au avut loc intre 2011 si 2015 si s-ar putea sa continue si in prezent. Intre 20 si 50 de detinuti ar fi fost spanzurati zilnic acolo, iar totalul ar fi intre 5000 si 13.000, in primii patru ani dupa izbucnirea insurectiei impotriva regimului condus de presedintele Bashar Al-Assad.

Majoritatea victimelor sunt civili suspectați că se opun guvernului, se arată în raportul Amnesty. Mulți deținuți au fost torturați în mod repetat, privați sistematic de hrană, apă, medicamente și asistență medicală, condamnați în urma unor farse judiciare, executați în secret și înmormântați în gropi comune.

AFP furnizează și alte detalii din raportul bazat pe declarațiile a 84 de martori - gardieni, deținuți și judecători.

Cel puțin o dată pe săptămână, grupuri de până la 50 de persoane erau scoase din celule pentru procese arbitrare, bătute, apoi spânzurate noaptea, în cel mai deplin secret. În timpul proceselor, deținuții aveau ochii legați și nu știau când și cum vor muri, până când li se punea lațul de gât. Cei spânzurați erau lăsați în ștreang 10-15 minute, iar ajutoarele călăilor îi trăgeau de picioare pe cei mai ușori, a căror greutate nu era suficientă ca să îi ucidă.