Presedintele american Donald Trump a semnat vineri doua ordine prin care anuleaza reglementari financiare introduse dupa criza din 2008, transmite DPA.

Primul ordin prezidential vizeaza revizuirea reformelor cunoscute sub numele de legea Dodd-Frank, care instituie reguli pentru banci, in vederea evitarii unor noi crize financiare. Bancile considera aceasta reglementare nejustificat de impovaratoare, noteaza DPA, citata de Agerpres.

Cel de-al doilea ordin anuleaza o regula a ministerului muncii, care obliga consilierii financiari sa ia masuri pentru a dovedi ca actioneaza in interesul clientilor.

Anularea legii Dodd-Frank a fost una din promisiunile importante facute de Trump in campania electorala. Ordinul de vineri stabileste doar cadrul pentru revizuirea acestui act normativ, care necesita decizii ale Congresului SUA.

"Ne asteptam sa taiem mult din Dodd-Frank deoarece, sincer, am atat de multi oameni, prieteni de-ai mei care aveau afaceri frumoase, nu pot imprumuta bani", a declarat presedintele la o intalnire cu oameni de afaceri, inainte de a semna ordinul. "Pur si simplu nu pot primi niciun ban, deoarece bancile nu ii lasa sa imprumute, din cauza regulilor si reglementarilor din Dodd-Frank", a explicat el.

Legea, denumita dupa senatorul Chris Dodd si congresmanul Barney Frank, care au introdus proiectul in Congres, a intrat in vigoare dupa ce a fost promulgata de presedintele Barack Obama pe 21 iulie 2010.