Diplomatia, armata si alte institutii norvegiene au fost tinta unui atac informatic atribuit unui grup suspectat de legaturi cu autoritatile rusesti, au anuntat vineri serviciile secrete din aceasta tara, care au fost si ele tinta atacului, scrie AFP.

Cunoscut sub numele de APT 29, gruparea indicata de Oslo a mai fost acuzata ca s-ar afla in spatele unui atac cibernetic care a vizat alegerile prezidentiale americane de anul trecut.

"Noua conturi diferite de mail au fost tinta a ceea ce numim spear phishing", a declarat Arne Christian Haugstaayl, un oficial al serviciului de informatii interne(PST), pentru televiziunea TV2.

"Este dificil de stiut care era obiectivul"operatiunii", a adaugat el, precizand ca Norvegia a fost alertata de o tara aliata.

Se crede ca hackerii nu au reusit sa obtina informatii confidentiale.

Norvegia, tara membra a NATO, si Rusia intretineau in general relatii de buna vecinatate, dar relatiile s-au tensionat puternic in urma crizei ucrainene.

Regatul scandinav l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta fata de refuzul Moscovei de a acorda vize pentru doi deputati, inscrisi pe lista persoanelor indezirabile in Rusia.

Moscova a fost iritata si de amplasarea a 300 de soldati americani in Norvegia.