O oficialitate de rang inalt de la Casa Alba a anuntat marti ca acordul privind refugiatii intre SUA si Australia va fi aplicat pe baza unor "verificari extreme", informeaza DPA, citata de Agerpres.

Acordul, aplicabil o singura data, a fost incheiat anul trecut si vizeaza transferul in Statele Unite a 1250 de solicitanti de azil in Australia, inchisi in prezent in tabere din Nauru si din insula Manus din Papua-Noua Guinee. Au existat semne de intrebare privind respectarea acestei intelegeri, dupa ordinul executiv al presedintelui american Donald Trump, care interzice primirea de refugiati in SUA si intrarea cetatenilor a sapte state cu populatie majoritar musulmana.

Premierul australian Malcolm Turnbull a anuntat acordul cu Washingtonul in noiembrie anul trecut, imediat ce Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale. Se pare, potrivit DPA, ca a urmat o campanie de lobby din partea Australiei, pe langa principalii consilieri ai lui Trump, pentru ca Statele Unite sa respecte cele convenite.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a afirmat ca acordul a fost incheiat de administratia presedintelui Barack Obama, "cu sprijinul deplin al guvernului Statelor Unite", iar verificarea detaliata a fiecarui refugiat preluat de partea americana a fost prevazuta in intelegere.

"Presedintele, conform intelegerii de a onora ceea ce s-a convenit de catre guvernul Statelor Unite si pentru a asigura ca verificarea va avea loc in acelasi mod cu cel aplicat acum, va merge inainte", a spus Spicer.

Unii dintre refugiati provin chiar din tarile vizate de ordinul lui Trump.

Guvernul australian a fost criticat pe plan intern si international pentru internarea in cele doua insule din Pacificul a solicitantilor de azil interceptati pe mare. Ei sunt inchisi pe termen neprecizat si li se interzice pe viata sa intre in Australia.