In Ungaria au fost dezvelite, la finalul saptamanii trecute, doua monumente in memoria victimelor celor doua Razboaie Mondiale, pe locul unui fost cimitir din Esztergom, in nordul tarii, cu cateva zile inainte de vizita presedintelui rus Vladimir Putin la Budapesta.

Monument dezvelit in UngariaFoto: Captura YouTube

Monumentul dedicat victimelor primului Razboi Mondial este o statuie reprezentand Ingerul Pacii si este dedicat celor circa 3.500 de prizonieri italieni, romani, rusi si sarbi care au murit intr-un lagar amplasat langa oras in perioada 1914 - 1918, potrivit dailynewshungary.com.

Statuia a fost realizata de artistul rus Vladimir Surovtsev, arata Russia Today, care descrie evenimentul drept o "miscare simbolica".

Al doilea monument, reconstrui de primarie si de o organizatie culturala locala, comemoreaza trupele sovietice care au murit in al doilea Razboi Monidal in luptele de la Esztergom.

Intr-un discurs sustinut la ceremonie, ambasadorul Rusiei in Ungaria, Vladimir Sergheev, a citit o scrisoare a ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care spune ca "adevarata securitate poate exista doar pe baze egale, fara nicio discriminare, pe baza legilor internationale si a Cartei ONU. PE aceste lucruri va continua sa se bazeze politia externa a Rusiei".

Ambasadorii Rusiei, Azerbaidjanului, Belarusului si Kazahstanului au depus coroane de flori la monumente.