Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat vineri ca a emis un ordin executiv in materie de imigratie care prevede controale intarite la frontiere in scopul stoparii eventualei intrari in SUA a unor "teroristi islamisti radicali", scrie AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Initiez noi masuri de control pentru a mentine in afara Statelor Unite teroristii islamisti radicali. Nu ii vrem aici", a subliniat presedintele american, in cursul ceremoniei de investitura a secretarului Apararii, James Mattis, desfasurata la Pentagon.

"Vrem sa fim siguri ca nu vom lasa sa intre in tara noastra aceleasi amenintari pe care soldatii nostri le combat peste hotare" (...) Nu vom uita niciodata lectiile lui 11 septembrie" 2001, a proclamat Trump, facand trimitere la atentatele comise in SUA de gruparea Al-Qaida.

Acest decret, intitulat "protectia natiunii contra intrarii teroristilor straini in Statele Unite", era asteptat de miercuri seara, atunci cand publicatia Washington Post a publicat o copie a documentului.

Potrivit formei prezentate de respectivul ziar, prin decret, pe care Casa Alba nu l-a facut public vineri seara, autoritatile americane ar bloca timp de o luna sosirea imigrantilor din sapte tari musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.

Acelasi text ar prevede de asemenea oprirea completa timp de patru luni a programului federal de admisie si reinstalare a refugiatilor din tari in razboi. Un program umanitar ambitios creat printr-o lege a Congresului din 1980, noteaza AFP.

Refugiatilor sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din tara lor, dar numai 18.000 au fost acceptati de SUA din 2011, le-ar fi definitiv interzisa intrarea in SUA.

Pentru anul bugetar 2016 (din 1 octombrie 2015 la 30 septembrie 2016), Statele Unite, guvernate la acel moment de Barack Obama, au admis pe teritoriul lor 84.994 de refugiati, de toate nationalitatile, dintre care putin peste 10.000 de sirieni.

Administratia Obama, care a recunoscut in septembrie 2015 ca putea face mai mult, a fixat ca obiectiv cifra de 110.000 de refugiati acceptati pentru anul bugetar 2017. Noua administratie Trump ar viza incepand de acum numai 50.00