Angela Merkel si Francois Hollande au lucrat vineri, la Berlin, la evolutiile cu privire la Europa dorite de cele doua capitale, intr-un peisaj bulversat de alegerea lui Donald Trump in Statele Unite si plecarea anuntata a Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza News.ro, citand Reuters. Cancelarul german si presedintele francez isi coordoneaza pozitiile in vederea summitului din Malta, programat la inceputul lui februarie, cand vor sa convinga toate statele membre - mai ales pe cele din Est - de importanta vitala ca Europa sa aplice deciziile pe care le-a luat in comun.

Angela Merkel si Francois HollandeFoto: Consiliul European

Ei vizeaza totodata declaratia care va fi citita la Roma, pe 25 martie, cu ocazia marcarii a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii, in care urmeaza sa fie afirmate orientarile definite la Bratislava si apoi in Consiliul European din decembrie cu privire mai ales la securitate si cresterea economica.

Deciziile cele mai concrete urmeaza sa fie luate in iunie, in special in privinta consolidarii Europei Apararii, in baza santierului deschis in decembrie.

In fata provocarilor interne si externe, "avem nevoie de un angajament comun clar in favarea Uniunii Europene (...) si a valorilor noastre democratice", a declarat Angela Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu Francois Hollande.

La Roma, europenii urmeaza sa raspunda provocarii "unei Europe noi intr-o lume nesigura", a declarat Francois Hollande, apreciind ca "astazi, mai mult ca niciodata, Europa trebuie sa fie politica."

"Sa vorbim foarte deschis, exista o provocare reprezentata de noua administratie americana, raportat la regulile comerciale, raportat de asemenea la ceea ce trebuie sa fie pozitia noastra in vederea solutionarii conflictelor in lume", a adaugat Hollande.

"Trebuie, bineinteles, sa stam de vorba cu Donald Trump", a indemnat liderul francez.

"Insa trebuie sa facem acest lucru cu o convingere europeana si prin promovarea intereselor si valorilor noastre; de aceea este important nu doar sa ne concertam, ci sa ne apropiem, acesta este lucrul pe care il avem de facut la Malta si la Roma."

Premierul britanic Theresa May este primul lider european primit, vineri, de Donald Trump la Casa Alba.

Francois Hollande nu va candida pentru al doilea mandat la alegerile prezidentiale din aprilie-mai anul acesta. In schimb, Angela Merkel va candida, in septembrie, pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.