Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat ca victoria partidelor de extrema dreapta la alegerile din Franta si Germania ar reprezenta o catastrofa pentru Uniunea Europeana, acuzand aceste partide de demagogie ieftina, informeaza site-ul postului RFI, citat de Mediafax.

"Nici nu vreau sa ma gandesc la asta, ar fi un dezastru, pur si simplu ar insemna distrugerea Europei", a declarat Rajoy, in cadrul unui interviu pentru postul de radio Onda Cero, dupa ce a fost intrebat in legatura cu posibilitatea ca Le Pen sau AfD sa castige alegerile in Franta, respectiv Germania.

"Doamna Le Pen a anuntat ca planuieste un referendum. Vrea ca Franta sa paraseasca Europa, de parca Europa ar fi sursa tuturor nenorocirilor. Mi-ar fi placut daca ar fi vizitat si restul lumii", a adaugat premierul spaniol, care a adaugat nutreste sperante ca Francois Fillon va castiga scrutinul prezidential din Franta.

"Este esential pentru viitorul Europei ca alegerile din Germania si Franta sa se termine cu bine", a completat seful guvernului de la Madrid si liderul conservatorilor din Spania.

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen, liderul formatiunii populiste de extrema-dreapta Frontul National, ar mari sanse sa castige primul tur al alegerilor prezidentiale, insa ar urma sa piarda in fata conservatorului Francois Fillon in al doilea tur de scrutin, programat pentru 7 mai.

Formatiunea populista Alternativa pentru Germania (AfD) are o doctrina politica populista si eurosceptica. In scrutinul parlamentar german din 2013, AfD a obtinut 4,7% din voturi, nereusind sa trimita reprezentanti in Bundestag. In 2014, partidul a obtinut 7,1% din voturi in scrutinul europarlamentar. In alegerile regionale din 2016, AfD a obtinut reprezentare in parlamentele a zece dintre cele 16 landuri germane. Conform celor mai recente sondaje de opinie, AfD ar putea obtine 12-15% din voturi in scrutinul parlamentar programat in Germania pentru luna septembrie 2017.