Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si-a exprimat joi speranta ca presedintele american, Donald Trump, sa puna capat "tacerii asurzitoare" in privinta a ceea ce a descris ca intentiile iraniene de a extermina poporul evreu, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Cel mai mare pericol cu care ne confruntam este ura fata de poporul evreu si statul evreu venind dinspre est, din Iran", a declarat Benjamin Netanyahu la Memorialul Yad Vashem in fata a zeci de diplomati aflati la post in Israel, in ajunul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Liderii iranieni lanseaza frecvent apeluri la "distrugerea tuturor israelienilor", in timp ce comunitatea internationala reactioneaza printr-o "tacere asurzitoare", potrivit premierului Netanyahu.

"Cred ca asta se va schimba, pentru ca, in urma cu cateva zile, atunci cand am discutat cu presedintele Trump, care s-a referit la agresiunea iraniana si dorinta de a distruge statul evreu, el a vorbit despre natura acordului nuclear si pericolele pe care acesta il reprezinta", a subliniat Benjamin Netanyahu.

Prim-ministrul israelian a desfasurat o virulenta campanie impotriva acordului incheiat la Viena in iulie 2015 intre Teheran si marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania sub egida Uniunii Europene) care vizeaza garantarea naturii pasnice a programului nuclear iranian in schimbul ridicarii treptate a sanctiunilor economice impotriva Republicii Islamice.

Inainte de a-si incepe mandatul, Donald Trump a afirmat intr-un interviu pentru cotidianul britanic The Times si german Bild ca acest text este "unul dintre cele mai proaste acorduri".