Presedintele american Donald Trump a afirmat joi ca omologul sau mexican Enrique Pena Nieto ar trebui sa-si anuleze vizita pe care urmeaza sa o faca la Washington, daca Mexicul refuza sa plateasca pentru constructia zidului de la frontiera, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"SUA au un deficit comercial de 60 de miliarde de dolari cu Mexicul. A fost un acord unilateral inca de la inceputul NAFTA, cu un numar masiv de locuri de munca si companii pierdute. Daca Mexicul nu vrea sa plateasca pentru zidul atat de necesar, atunci ar fi mai bine sa anuleze vizita programata", a scris Trump pe Twitter.

Vizita lui Pena Nieto la Washington ar urma sa aiba loc peste cinci zile. Un oficial guvernamental mexican a declarat ca anularea intalnirii ar crea incertitudine.

UPDATE: Presedintele mexican si-a anulat vizita in SUA, dupa afirmatiile lui Trump

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto a anuntat ulterior joi ca a renuntat la planurile de a avea o intrevedere cu Donald Trump saptamana viitoare, dupa ce liderul de la Casa Alba a afirmat pe Twitter ca Mexicul ar trebuie sa anuleze intalnirea daca nu este pregatit sa plateasca pentru zidul de la granita, transmite Reuters.

"In aceasta dimineata, am informat Casa Alba ca nu voi participa la reuniunea de lucru programata pentru martea viitoare cu presedintele SUA", a scris la randul sau pe Twitter Enrique Pena Nieto, referindu-se la Trump.

"Mexicul isi reitereaza dorinta de la lucra cu Statele Unite pentru a ajunge la acorduri ce favorizeaza ambele natiuni", a mai scris Pena Nieto.

Presedintele american Donald Trump a semnat miercuri seara directivele pentru construirea unui zid la granita cu Mexic, masura promisa in campania electorala, si pentru limitarea fondurilor federale acordate "oraselor si statelor sanctuar", care protejeaza imigrantii ilegali.

Mai exact, Trump a semnat doua ordine executive in timpul unei vizite in cadrul Departamentului de Securitate Nationala, unul dintre ele vizand construirea unui zid de-a lungul granitei cu Mexicul, granita cu o lungime de circa 3.200 km, iar celalalt pentru a opri acordarea de granturi federale catre orasele si statele "sanctuar", in mare parte guvernate de democrati si care gazduiesc imigranti ilegali.

In orase precum San Francisco, oficialii locali, adesea democrati, refuza sa coopereze cu autoritatile federale in cadrul actiunilor impotriva imigratiei ilegale.

"Poporul american nu va mai fi fortat sa finanteze aceasta nepasare fata de legile noastre", a declarat purtatorul de cuvant al casei Albe, Sean Spicer.

Intr-un interviu acordat miercuri ABC News, Trump a anuntat ca va incepe in urmatoarele luni constructia zidului la granita dintre Statele Unite si Mexic, iar finantarea zidului va fi suportata de autoritatile mexicane.