Coreea de Sud incearca sa amelioreze comunicarea si cooperarea cu China, pentru a solutiona dificultatile intampinate in aceasta tara de companiile sud-coreene, a anuntat joi ministerul de finante de la Seul, intr-un comunicat preluat de Reuters.

Documentul a fost publicat dupa o reuniune a guvernului pe tema conditiilor economice externe. Unele actiuni ale Chinei provoaca ingrijorare, deoarece sunt percepute ca posibile replici la decizia din 2016 a Coreei de Sud de a gazdui pe teritoriul sau un sistem antiracheta american.

Guvernul de la Seul intentioneaza sa extinda intalnirile cu firme care fac afaceri cu China si sa intre mai frecvent in dialog cu oficialii chinezi in cadrul reuniunilor internationale, arata ministerul de finante. De asemenea, vor fi mentionate eventualele probleme intampinate de companiile sud-coreene, citeaza Agerpres.

Sub rezerva anonimatului, un oficial al ministerului a afirmat ca aceste masuri sunt legate de actiunile indirecte ale Chinei ca reactie la desfasurarea in Coreea de Sud a sistemului de aparare zonala terminala la mare altitudine (Terminal High Altitude Area Defence, THAAD) al Statelor Unite.

Ministrul de finante Yoo Il-ho a declarat ca guvernul sud-coreean incearca sa determine daca respingerea recenta a unor cereri de zboruri charter este legata de THAAD. Potrivit unor relatari ale presei, alte posibile tinte ale raspunsului Chinei sunt celebritatile sud-coreene, care se confrunta cu anularea unor contracte si a unor spectacole in China.

Beijingul nu a confirmat daca actiunile sale sunt legate de sistemul antiracheta, dar a obiectat fata de amplasarea THAAD, desi Seulul si Washingtonul afirma ca acesta are exclusiv rolul de a impiedica orice amenintari din partea Coreei de Nord.