Comitetul pentru serviciile de informatii al Camerei Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a solicitat miercuri administratiei conduse de presedintele Donald Trump sa puna la dispozitie documente privind ancheta asupra presupusului amestec al Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA de anul trecut. Congresmenii se asteapta sa primeasca mii de documente, arata Reuters, citata de Agerpres.

Agentia de presa arata ca solicitarea ar putea reprezenta un efort de a evita repetarea unui episod din timpul presedintiei lui George W. Bush. Atunci, comitetul pentru serviciile de informatii al Senatului a acceptat un aranjament neobisnuit cu CIA - Agentia Centrala de Informatii - in cadrul anchetei asupra tehnicilor de interogare din inchisorile americane secrete din strainatate. Anchetatorilor Senatului li s-a permis sa consulte documentele doar intr-o retea de computere instalata intr-un sediu al CIA, ceea ce ulterior a dat nastere unor acuzatii ca agentia a spionat munca de investigatie.

"Nu va fi adecvat sa revizuim aceste documente, asteptate a fi de ordinul a mii de pagini, la agentii. Ele ar trebui prezentate Comitetului pentru serviciile de informatii al Camerei, pentru a permite membrilor timpul corespunzator pentru examinarea continutului", au afirmat congresmenii Devin Nunes (republican), presedinte al comitetului, si Adam Schiff, democratul cu rangul cel mai inalt din comitet.

Serviciile americane de informatii sustin ca Moscova a dus o campanie complexa de piraterie informatica si alte actiuni pentru a spori sansele lui Donald Trump de a fi ales presedinte, in timpul campaniei de anul trecut impotriva candidatei democrate Hillary Clinton. Atat Trump, cat si Rusia au respins acuzatiile. Presedintele SUA a criticat serviciile pentru afirmatiile respective.

Si Senatul american, prin comitetul pentru serviciile de informatii, deruleaza o ancheta pe aceeasi tema.

Republicanii, din partea carora a fost ales presedintele Trump, detin majoritatea in ambele camere ale Congresului SUA. Democratii si unii republicani au cerut crearea unor comitete speciale pentru investigarea acuzatiilor mentionate, dar liderii republicani din Congres au declarat ca vor lasa ancheta pe seama comitetelor deja existente.