Presedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, a propus marti invitarea sefei guvernului de la Londra, Theresa May, la o dezbatere la Strasbourg in luna aprilie, amintind ca eurodeputatii vor trebui sa se pronunte, la finalul procesului, asupra unui acord cu Marea Britanie de iesire din UE, transmite AFP, citata de Agerpres.

Weber i-a cerut noului presedinte al institutiei, italianul Antonio Tajani (tot PPE), sa lanseze respectiva invitatie doamnei May pentru sesiunea plenara prevazuta din 3 pana pe 6 aprilie, intr-o scrisoare vazuta de AFP.

Theresa May a pledat, pe 17 ianuarie, pentru o ruptura "clara si neta" de UE in cadrul Brexitului. Ea a confirmat ca va declansa oficial pana la sfarsitul lui martie procesul de iesire, ceea ce va permite inceperea negocierii unui acord de separare cu Bruxelles-ul.

Weber aminteste ca europarlamentarii vor putea fie sa aprobe, fie sa respinga, la sfarsitul discutiilor, acordul pe care Comisia Europeana urmeaza sa-l negocieze cu Londra.

Parlamentul European va juca "un rol crucial" in apararea intereselor cetatenilor europeni in negocierile privind Brexitul, a mai asigurat liderul eurodeputatilor PPE.

De partea cealalta, guvernul de la Londra va trebui sa obtina aprobarea Parlamentului inainte de a lansa negocierile de iesire din UE, a decis marti Curtea Suprema britanica.