Pentagonul a anuntat luni primele atacuri efectuate in timpul administratiei republicanului Donald Trump impotriva terorismului jihadist, care au inclus cateva operatiuni in Yemen soldate cu moartea a cinci membri ai organizatiei Al Qaida, transmite agentia de presa EFE, citata de Agerpres.

Departamentul Apararii SUA a confirmat luni ca SUA au realizat intre 20-22 ianuarie mai multe atacuri cu drona in Yemen in care si-au pierdut viata cinci membri ai Al Qaida. Insa aceste atacuri nu au necesitat aprobarea expresa a noului presedinte american si nici a noului sef al Pentagonului, James Mattis, confirmat in functie vinerea trecuta.

Totodata, misiunea impotriva gruparii teroriste Statul Islamic din Siria si Irak a efectuat 42 de bombardamente asupra pozitiilor organizatiei jihadiste. Majoritatea acestor raiduri, 34, au fost efectuate in Siria, indeosebi asupra fiefului SI din Raqqa, unde au fost atacate convoaie, armament greu, tuneluri si pozitii strategice. In Irak, coalitia internationala condusa de SUA a realizat opt atacuri cu bombardiere, avioane de vanatoare si drone, majoritatea la Mosul, al doilea oras ca importanta din Irak.

Deocamdata, fortele armate americane pastreaza strategia si ritmul impuse de fostul presedinte democrat Barack Obama pentru a-i elimina pe jihadistii din Statul Islamic, grupare pe care Trump a promis s-o stearga de pe fata pamantului cat mai repede cu putinta, insa fara a prezenta un plan clar in acest sens, comenteaza EFE.