Joaquin "El Chapo" Guzman a comparut vineri dupa-amiaza in fata unei instante federale din Brooklyn, la doar o zi dupa extradarea sa in custodia autoritatilor din Statele Unite, dupa ce si-a petrecut ultimul an intr-o inchisoare de maxima securitate din Mexic. Cunoscutul traficant de droguri a pledat nevinovat, dupa ce procurorii l-au acuzat de conducerea violentului cartel Sinaloa, scrie News.ro citand Reuters.

Joaquin El Chapo GuzmanFoto: Captura YouTube

"El Chapo" are deja la activ doua evadari dramatice din inchisorile mexicane de maxima securitate si pentru o perioada a fost cel mai cautat baron al drogurilor de pe continentul American.

Extradarea sa in custodia autoritatilor americane a reprezentat o surpriza si a venit chiar in ajunul investirii lui Donald Trump la Casa Alba. Unii oficiali sustin ca extradarea este un semn de bunavointa al executivului mexican, dupa ce presedintele Donald Trump a promis anterior ca vrea sa-l bata pe Guzman.

Procurorul General a negat insa ca extradarea are vreo legatura cu investirea lui Donald Trump, sustinand ca alte zece cazuri il asteapta pe baronul drogurilor in Mexic, dupa ce acesta executa sentinta pe care ar putea sa o primeasca in SUA.

"El Chapo" a aparut imbracat intr-o salopeta albastra si nu a schitat nicio expresie in timp ce asculta intrebarile judecatorului.

Atunci cand judecatorul l-a intrebat daca intelege acuzatiile care ii sunt aduse, baronul drogurilor a raspuns printr-un translator spaniol ca: "Nu am stiut de ele pana in acest moment".

Urmatoarea audiere ar urma sa aiba loc pe 3 februarie.

Procurorii au formulat 17 capete de acuzare pe numele lui Joaquin Guzman. De asemenea, pedeapsa minima pentru faptele comise de baronul drogurilor este inchisoare pe viata.