Activistii americani pentru drepturile omului au lansat sambata o saptamana de proteste inaintea investiruu presedintelui Donald Trump, cu un mars pentru drepturile civile desfasurat la Washington, jurand sa continue sa lupte pentru egalitate si justitie in decursul noii administratii, scrie Reuters.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Scandand "fara dreptatenu va fi pace" cateva mii de protestatari, in frunte cu pastorul Al Sharpton au defilat de-a lungul National Mall catre Martin Luther King Jr. Memorial, la aproximativ 3 km de treptele Capitoliului, unde Trump va fi investit vineri in functia de presedinte.

Inaintea marslui, organizatorii l-au denuntat pe Trump in fata manifestantilor care au infruntat burnita si temperaturile apropiate de limita inghetului pentru a-si arata sprijinut fata de drepturile minoritatilor si fata de legea asigurarilor de sanatate, simbol al presedintiei lui Barack Obama, pe care Trump a promis sa o doboare.

Grupari pentru drepturile civile precum Asociatia Nationala pentru Avansul Persoanelor de Culoaree si Consiliul National din La Raza, precum si congressmeni democrati si-au anuntat prezenta la marsul de sambata.

Insa marsul a inceput la cateva ore dupa ce Trumo l-a criticat pe congressmanul american John Lewis dupa ce democratul din Georgia si activist pentru drepturile civile a declarat ca nu il considera pe Trump un presedinte legitim.

Lewis a declarat pentru NBC News intr-un interviu pentru emisiune "Meet the Press", ce va fi difuzata duminica, ca el considera ca presupusa implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale castigate de Trump ii pune in discutie legitimitatea.

Circa 30 de grupuri, aproape in totalitate anti-Trump, au primit autorizatie de a protesta inainte, in timpul si dupa inaugurare. Mii de protestatari au jurat sa opreasca inaugurarea, inclusiv prin inchiderea punctelor de verificare de pe ruta paradei.