Departamentul de Justitie a publicat vineri dupa-amiaza un raport, potrivit caruia politistii au utilizat in mod curent o forta excesiva si au tolerat un comportament de discriminare rasista in sectiile din metropola Chicago. De asemenea, institutia guvernamentala atrage atentia asupra unui "cod al tacerii" mentinut in randul politistilor din Chicago, transmite Reuters, citata de News.ro.

Raportul se intinde pe 161 de pagini si descrie detaliile unei investigatii - care a durat 13 luni - in activitatea Departamentului de Politie din Chicago.

Investigatia a inceput in decembrie 2015, dupa mai multe zile de proteste generate de o inregistrare video a mortii lui Laquan McDonald - un adolescent afroamerican impuscat mortal de ofiterul Jason Van Dyke.

"Una dintre prioritatile mele ca procuror-general este a ma asigura ca fiecare american se bucura de protectia unor politisti care respecta legea, sunt receptivi si transparenti. Din pacate, investigatia noastra completa a determinat ca multi locuitori din acest mandru oras nu au beneficiat de o asemenea politica", a declarat procurorul-general, Loretta Lynch.