Capetele de acuzare pentru coruptie vizand membri ai familiei fostului secretar general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon nu privesc ONU, a afirmat miercuri purtatorul de cuvant al organizatiei, Stephane Dujarric, citat de AFP si Agerpres.

Un nepot al fostului secretar general, care a parasit postul la 31 decembrie, si tatal sau au fost inculpati marti la New York pentru tentativa de corupere a unui lider din Orientul Mijlociu legata de un imobil din Vietnam, potrivit unui document consultat de agentia France Presse.

"Punerile sub acuzare pronuntate (marti) nu privesc Natiunile Unite si nu le voi comenta", a declarat purtatorul de cuvant al ONU.

Joo Hyun Bahn si tatal lui, Ban Ki Sang, sunt suspectati ca au platit, intre martie 2013 si mai 2015, mita unui intermediar pentru a convinge autoritatile unei monarhii din Orientul Mijlociu, al carei nume nu a fost precizat, sa cumpere acest imobil prin intermediul unui fond suveran.

Cei doi au incercat sa aiba o intalnire cu liderul acestei monarhii la New York unde venise pentru a participa la Adunarea Generala a ONU.

Cand aceste informatii au inceput sa fie date publicitatii, Ban Ki-moon a afirmat la acea data ca "nu este la curent cu activitatile nepotului sau".

Imobilul era in proprietatea grupului sud-coreean Keangnam, unde Ban Ki Sang era unul dintre conducatori si care a fost nevoit sa il vanda pentru a scapa de unele probleme financiare.

Natiunile Unite au mai fost victima unui scandal anul trecut cand un fost presedinte al Adunarii Generale, John Ashe, a fost inculpat pentru ca a acceptat peste un milion de dolari mita din partea unei retele chineze. John Ashe a decedat la sfarsitul lunii iunie in urma unei crize de inima.