Fortele irakiene mai trebuie sa duca lupte grele pentru a elibera orasul Mosul din mainile jihadistilor, in pofida progreselor rapide inregistrate in ultimele saptamani, a afirmat miercuri un responsabil militar american, citat de AFP si Agerpres.

"Mai sunt multe lupte de dus in vestul" orasului, a declarat colonelul Brett Sylvia care ii comanda pe cei 1.700 de consilieri militari americani detasati pe langa fortele irakiene.

Jihadistii au amplasat o aparare "mai importanta" in vestul orasului decat in est, unde fortele irakiene au inaintat pana in prezent, a explicat el.

Declansata la jumatatea lunii octombrie, ofensiva fortelor irakiene la Mosul s-a concentrat asupra cartierelor orasului situate la est de Tigru, fluviul care imparte orasul in doua parti.

Fortele irakiene considera ca au cucerit aproape 80% din aceste cartiere, dupa o intensificare a inaintarii lor in ultimele saptamani.

Potrivit colonelului Brett Sylvia, rezistenta gruparii Stat Islamic (SI) a slabit in mai multe domenii.

Atacurile jihadistilor cu camioane bomba sunt mai putin eficiente, irakienii reusind frecvent sa le arunce in aer inainte ca acestea sa isi atinga tinta, a explicat responsabilul american.

"Pierderile lor sunt mai putin importante ca inainte", a adaugat el.

Cu ajutorul americanilor, fortele irakiene au reusit astfel sa reduca eficienta atacurilor cu mici drone, desfasurate de SI de la inceputul ofensivei asupra orasului Mosul, a mai spus colonelul.

Jihadistii utilizeaza mici drone comerciale pentru a lansa grenade, a explicat el.

Eficienta acestor dispozitive "s-a diminuat considerabil" in urma contramasurilor luate de fortele irakiene, cu ajutorul consilierilor militari americani, a informat colonelul.

"I-am ajutat sa tinteasca aceste drone, doborand mai multe dintre ele", a spus el.

Duminica, fortele irakiene au ajuns in dreptul unui pod peste Tigru, pentru prima data de la inceputul operatiunii militare.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a promis initial ca orasul Mosul va fi eliberat inainte de sfarsitul lui 2016, dar recent a afirmat ca vor fi necesare "trei luni in plus".