Presedintele american Barack Obama a declarat, intr-un interviu difuzat marti de televiziunea israeliana Channel Two, ca sustinerea premierului Benjamin Netanyahu fata de politica de colonizare in teritoriile ocupate face imposibil scenariul unui viitor stat palestinian, transmite Reuters, citata de Agerpres.

"Bibi afirma ca el crede in solutia a doua state, dar actiunile sale au demonstrat constant ca daca va fi presat sa aprobe mai multe activitati de colonizare, o va face indiferent de ce spune despre importanta solutiei a doua state", a spus presedintele in exercitiu al SUA.

In jur de 570.000 de israelieni locuiesc in Cisiordania si in Ierusalimul de est, zone unde traiesc peste 2,6 milioane de palestinieni.

Obama, care isi incheie mandatul in data de 20 ianuarie, mai spus ca el si secretarul de Stat, John Kerry, au facut personal, in ultimii ani, nenumarate apeluri catre Netanyahu, cerandu-i sa sisteze colonizarea. Pledoariile le-au fost insa ignorate.

"Se vede tot mai clar ca realitatea de pe teren face acest demers, daca nu imposibil, macar foarte dificil, iar daca tendinta continua, crearea unui stat palestinian functional poate deveni imposibila", a punctat presedintele SUA.

Regimul israelian se asteapta la un tratament mai bun din partea succesorului lui Barack Obama, republicanul Donald Trump. Presedintele ales a denuntat politica administratiei Obama fata de Israel si a spus ca intentioneaza sa mute la Ierusalim ambasada SUA, aflata la Tel Aviv. Trump l-a numit in functia de ambasador pe un avocat care a strans fonduri pentru o ampla colonie israeliana.

Relatia dintre Obama si Netanyahu a cunoscut momente tensionate de-a lungul anilor din cauza diferentelor de opinie privind colonizarea si acordul nuclear semnat in 2015 cu Iranul. Un punct critic s-a inregistrat in decembrie 2016, cand Washingtonul nu si-a exercitat dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU, astfel ca forul international a adoptat o rezolutie in care i se cere Israelului sa renunte la activitatile de colonizare.