Senatorul de Illinois Barack Obama este marele castigator al alegerilor primare ale Partidului Democrat din statul preponderent rural Iowa. Alegerile cunoscute sub numele de “caucus-uri” sunt prima etapa de selectare a candidatilor pentru Casa Alba.

Tanarul senator de culoare, cu mesajul sau de schimbare fundamentala in America, a incantat alegatorii democrati, obtinand 38 la suta din voturi. El a fost urmat de fostul senator John Edwards cu 30 la suta. Senatoarea de New York, Hillary Clinton, a obtinut doar 29 de procente si s-a clasat abia pe locul trei.

Inainte de scrutin, Hillary Clinton era considerata favorita la nivel national, insa acum lucrurile s-ar putea schimba. Barack Obama a castigat alegerile intr-un stat locuit in proportie de 95 la suta de albi.

In tabara republicana alegerile primare au fost castigate de pastorul baptist Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas.

In Iowa au fost organizate aproape 1800 de adunari electorale, iar rata de participare a inregistrat un nivel record, numarul alegatorilor democrati fiind practic dublu fata de 2004.

Alegerile americane din 2008 sunt primele alegeri prezidentiale, din 1928 si pana in prezent in care nici presedintele si nici vicepresedintele Statelor Unite nu candideaza pentru a fi realesi.