Fostul presedinte al Iranului, Akbar Hashemi Rafsanjani, o figura dominanta a scenei politice internationale dupa 1980, a murit la varsta de 82 de ani, potrivit Mediafax, care citeaza BBC.

Potrivit presei locale, acesta ar fi suferit un atac de cord.

Akbar Hashemi Rafsanjani a fost presedintele Iranului intre anii 1989 si 1997, insa a pierdut in fata lui Mahmoud Ahmadinejad atunci cand a candidat din nou in 2005.

Dupa infrangerea sa din 2005, Rafsanjani a criticat in mod deschis reformele presedintelui Ahmadinejad.

In 2009, el s-a aflat de partea reformatorilor care au contestat alegerile din acel an, desi Mahmoud Ahmadinejad a castigat un al doilea mandat.

Akbar Hashemi Rafsanjani a fost printre cei care au solicitat eliberarea prizonierilor politici si extinderea libertatilor politice pentru partidele pregatite sa lucreze in cadrul constitutiei. Fostul presedinte Rafsanjani a fost un politician de centru care a promovat pragmatismul si moderatia in Iran, dar a fost aspru criticat de catre reprezentantii aripii dure a regimului, ingrijorati de faptul ca ar putea sa caute sa-si exercite influenta in viitoarele alegeri. Sustinerea pe care a exprimat-o public este considerata unul dintre motivele alegerii moderatului Hassan Rouhani in functia de presedinte in alegerile din 2014.

Agentia de stat Irinn a anuntat duminica ca Rafsanjani a "murit dupa o viata de lupta si eforturi constante in conformitate cu indeplinirea obiectivelor Islamului si a revolutiei".