Insistenta Germaniei asupra austeritatii in zona euro a lasat Europa mai divizata ca oricand, iar o dezmembrare a Uniunii Europene nu mai este de neconceput, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel intr-un interviu pentru revista Der Spiegel, citeaza Agerpres.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Sigmar Gabriel, al carui Partid Social Democrat (SPD) este partener in marea coalitie cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, a spus ca eforturile extenuante ale unor tari precum Franta si Italia de a-si reduce deficitele fiscale implica riscuri politice.

"L-am intrebat candva pe cancelar ce ar fi mai costisitor pentru Germania: ca Frantei sa i se permita sa aiba o jumatate de punct procentual mai mult la deficit (stabilit la maximum 3% din PIB pentru zona euro) sau ca Marine Le Pen sa devina presedinte?", a declarat Gabriel, referindu-se la lidera Frontului National (extrema dreapta). Angela Merkel "inca imi mai datoreaza un raspuns", a adaugat Gabriel, al carui partid pledeaza pentru o concentrare mai mare pe investitii, in timp ce conservatorii lui Merkel pun accentul pe disciplina fiscala ca fundament al prosperitatii economice.

Este de asteptat ca SPD sa-l aleaga pe Gabriel, presedintele formatiunii, care este si ministru al Economiei in guvernul german, pentru a candida impotriva cancelarului Merkel in scrutinul federal din septembrie, au declarat in aceasta saptamana surse din partid.

Intrebat daca el chiar crede ca ar putea castiga mai multe voturi prin transferul mai multor bani din Germania catre alte tari ale UE, Gabriel a raspuns: "Stiu ca discutia aceasta este foarte nepopulara. Dar mai stiu si despre starea UE. Dezmembrarea sa nu mai este de neconceput". "Daca acest lucru se va intampla, copiii si nepotii nostri ne vom blestema. Pentru ca Germania este cel mai mare beneficiar al comunitatii europene, atat din punct de vedere economic, cat si politic", a mai spus el.

In alta ordine de idei, Gabriel a sustinut ca ar trebui interzise in Germania moscheile conduse de islamisti ultraconservatori, cunoscuti sub numele de salafisti, astfel de comunitati ar trebui dezmembrate si predicatorii expulzati. "Pe acest subiect am toleranta zero", a insistat Gabriel atunci cand Der Spiegel i-a amintit ca tunisianul care a ucis 12 oameni intr-un atac la un targ de Craciun din Berlin avea legaturi cu predicatori salafisti.

"Moscheile salafiste trebuie interzise, comunitatile trebuie dezmembrate, iar predicatorii expulzati. Si cat mai repede cu putinta", a sustinut vicecancelarul german.

In ultimii ani in Germania s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de salafisti. In noiembrie, seful agentiei de informatii interne declara pentru Reuters ca organizatia sa estima ca existau circa 40.000 de islamisti in Germania, printre care 9.200 de salafisti.