Daca in 2008 intentionati sa va faceti aparitia pe plajele statiunii bulgare Burgas, pe malurile estice ale Europei, nu foarte populare in prezent, va veti putea trezi in centrul unuia din cele mai ample si ingrozitoare conflicte, care cuprinde zeci de tari, inclusiv puterile nucleare ale razboiului rece si care, posibil, in noul an va genera cateva explozii, scrie InoPressa, citand ziare canadiene.

Aruncati o privire de-a lungul litoralului si veti vedea cum de pe bazele din Bulgaria si Romania se ridica in aer tot mai multe si mai multe bombardiere americane si avioane-spion – sunt fortele armate ale SUA si NATO care si-au mutat unitatile militare din Germania in fostele tari comuniste de la malul Marii Negre.

In 2008, la un an dupa intrarea in UE a Bulgariei si Romaniei, candva membre ale Pactului de la Varsovia, NATO depune cele mai agresive eforturi pentru a inclina in favoarea sa restul regiunii. Bucuresti va gazdui conferinta anuala a Aliantei, iar cel mai stringent dintre subiectele inscrise pe ordinea de zi este preconizata aderare a Georgiei – tara care, in cazul intrarii in NATO va extinde teritoriul acestui bloc militar al epocii razboiului rece pana in adancul fostului spatiu sovietic.

Moscova, scrie in continuare publicatia citata, reactioneaza dureros la prezenta tot mai larga a NATO pe aceste pamanturi aflate, odinioara, in totalitate in sfera de influenta a Rusiei. Conflictele inghetate din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova sunt gata sa se transforme, in 2008, in ample razboaie de independenta.

Locuitorii pe de malurile Marii Negre, cam 100 milioane de oameni, ar putea asista, in 2008, la o revenire la razboiul rece. De data aceasta insa nu este clar care tara, ce regiune si ce popor de partea cui se afla: bazinul Marii Negre a devenit un perimetru extrem de disputat, supus unor diferite influente.

In ultimii ani, acest conflict a fost mai vizibil in Ucraina – alegerile din acest stat au demonstrat confruntarea dramatica dintre fortele sustinute de Rusia si miscarile democratice sprijinite de Occident.

2007 s-a incheiat pe fondul reprosurilor formulate de premierul Timosenko la adresa Moscovei, acuzata de finantarea partidelor de opozitie. In 2008, batalia dintre Vest si Rasarit ar putea cuprinde intreaga regiune si nu sunt excluse consecinte armate.

Este posibil ca lupta sa inceapa chiar in aceasta sambata, 5 ianuarie, cand cetatenii Georgiei vor merge la urne pentru a alege un nou presedinte si pentru a vota in cadrul unui referendum vizand eventualitatea aderarii tarii la NATO. Scrutinul a fost decis dupa mai multe saptamani de demonstratii de masa impotriva presedintelui proamerican Mihail Saakasvili.

Ca si in Ucraina, electoratul este impartit in doua tabere – una sustine UE si NATO, cealalta prefera intoarcerea in sfera de influenta a Moscovei. Mai sunt, de asemenea si alte probleme care adancesc ingrijorarea expertilor si care pot aprinde oricand flacara razboiului in zona.

In nelinistitele regiuni din Georgia – Abhazia si Osetia de sud – se observa de mai multe luni o agitatie sporita, miscarile locale pentru independenta desfasoara actiuni tot mai dure impotriva obiectivelor guvernamentale.

In Azerbaidjanul vecin cresc frictiunile in jurul regiunii Nagorno-Karabah. Iar pe malul celalalt al Marii Negre creste tensiunea in regiunea separatista Transnistria, loiala Moscovei. Toate sunt teritorii din bazinul Marii Negre care anul acesta pot devene zone de conflict, iar cauzele trebuie cautate in alta parte, mai aproape de Marea Adriatica.

La sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lui februarie, provincia sarba Kosovo isi va proclama, dupa toate probabilitatile, independenta, un pas sustinut in egala masura de UE si de SUA. Intre timp, presedintele Vladimir Putin a avertizat ca, daca Serbia, stat slav, va pierde disputata provincie cu populatie majoritar albaneza, care va trece sub influenta occidentala, va fi foarte greu de garantat integritatea teritoriala a Georgiei si Moldovei.

„Sansele unei explozii armate in cel putin una din aceste zone de conflict sunt ingrijorator de ridicate in 2008”, spun analistii. De ce Bruxelles, Washington si Moscova pierd atata timp, bani si armament pe o bucatica de litoral, candva nestiut aproape de nimeni?

Un motiv este de ordin geografic – Georgia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan se afla alaturi de granita iraniana si este evidenta puternica dorinta a Occidentului de a include aceasta zona si instalatiile de aparare din jur in perimetrul lui de influenta, transformand-o intr-un cordon sanitar.

Al doilea este de ordin economic – prin Marea Neagra a fost proiectat sa treaca gazoductul South Stream, construit de Rusia si Italia si care, din Rusia prin Bulgaria si Romania, va duce gaze naturale catre Europa.

Si tot pe aici, prin Turcia, Bulgaria si Romania este proiectat sa treaca alta conducta transportatoare de „aur albastru” – Nabucco, o concurenta South Stream.