Presedintele Andrzej Duda a participat vineri dupa-amiaza alaturi de sute de persoane la inmormantarea lui Lukasz Urban, soferul polonez ucis in urma cu o saptamana, al carui camion a fost folositde atacator pentru a intra in forta in Targul de Craciun de la Berlin, scrie Reuters.

Inmormantarea lui Lukasz UrbanFoto: Captura Euronews

Polonezul in varsta de 37 de ani, tatal unui baiat adolescent, se numara printre cele 12 persoane care si-au pierdut viata in atacul din Berlin, revendicat de Statul Islamic.

Procuratura germana a anuntat joi ca Urban a murit la scurt timp inainte de atac, insa sunt necesare teste pentru a determina daca ranile au fost provocate de arma gasita ulterior asupra presupusului atacator, tunisianul Anis Amri.

Sute de polonezi s-au adunat la mica biserica catolica din localitatea Banie, pentru slujba de inmormantare, in timp ce mai multe camioane parcate in apropiere au claxonat in onoarea soferului, a informat postul privat de televiziune TVN24. Satul Banie se afla in nord-vestul Poloniei, la 15 km de granita cu Germania.

Presedintele Duda a depus o coroana de flori si a ingenuncheat pentru scurt timp in fata sicriului alb al lui Lukasz Urban.

Premierul Beata Szydlo anuntase anterior ca sotia si fiul adolescent al soferului vor beneficia de pensii speciale iar un soefr de tir britanic a strans pentru familia acestuia aproape 207.000 de euro, printr-o campanie de strangere de fonduri desfasurata online.

"Polonezii au mai cazut victime unor atentate teroriste. Insa tragedia din Berlin este extraordinara in ceea ce priveste brutalitatea si cruzimea", a aratat Szydlo, intr-o scrisoare adresata familiei, citite in timpul ceremoniei funerare de vineri.

Presupusul atacator de la Berlin, Anis Amri, in varsta de 24 de ani, a fost impuscat mortal saptamana trecuta de politia italiana in Milano.