Administratia Obama a raspuns joi la "eforturile" Rusiei de a influenta alegerile prezidentiale americane din acest an, expulzand din SUA 35 de agenti rusi si impunand sanctiuni asupra celor mai importante servicii de informatii ruse, inclusiv impotriva a patru inalti ofiteri din cadrul serviciului secret al armatei ruse (GRU), despre care Casa Alba crede ca a ordonat atacurile cibernetice asupra Partidului Democrat si a altor organizatii politice, anunta The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Si agentia Reuters anunta, citand un oficial american de rang inalt, ca Statele Unite au decis expulzarea a 35 de diplomati rusi si au inchis doua sedii rusesti din New York si Maryland (folosite de oficiali rusi pentru colectarea de informatii), ca raspuns la campania de hartuire a diplomatilor americani de la Moscova.

Conform Reuters, masura luata impotriva diplomatilor de la ambasada rusa din Washington si de la consulatul din San Francisco face parte dintr-o serie de actiuni anuntate joi vizand pedepsirea Rusiei pentru campania de intimidare a diplomatilor americani detasati la Moscova si pentru ingerinta in alegerile prezidentiale americane.

Oficialul american a declarat pentru Reuters, sub conditia anonimatului, ca diplomatii rusi au 72 de ore la dispozitie sa paraseasca SUA. Accesul la cele doua sedii va fi de asemenea ingradit tuturor oficialilor rusi incepand de vineri la pranz, a adaugat oficialul.

"Aceste masuri au fost luate ca raspuns la hartuirile rusilor asupra diplomatilor americani si fata de actiunile diplomatilor rusi pe care noi le-am considerat neconforme cu practica diplomatica", a mai spus oficialul american pentru agentia Reuters.

Administratia Obama a mai anuntat joi o serie de masuri de retaliere impotriva Rusiei si pentru intruziunile cibernetice in sistemele informatice ale unor institutii politice sau persoane si raspandirea informatiilor cu scopul de a-l ajuta in alegeri pe presedintele ales Donald Trump sau pe alti candidati republicani, au informat alti doi oficiali americani.

Donald Trump, care va prelua mandatul de presedinte al SUA pe 20 ianuarie, a pledat pentru relatii mai bune cu Rusia. Nu este clar deocamdata daca el va putea revoca masurile anuntate joi de Administratia Obama.

UPDATE: Presedintele american Barack Obama a anuntat la randul sau, joi, o serie de masuri care vizeaza Rusia si a spus ca acestea vin in replica la ingerintele Moscovei in procesul electoral din SUA si la tratamentul de care diplomatii americani au parte la Moscova, unde, in ultimul an, au avut parte de hartuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate si din partea Politiei, relateaza Agerpres. "Astfel de actiuni atrag consecinte", a spus presedintele SUA.

"Aceste masuri vin dupa avertismente publice, dar si private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezinta un raspuns necesar si potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin incalcarea normelor internationale de conduita. Masurile anuntate nu reprezinta totalitatea demersurilor prin care vom raspunde la actiunile agresive ale Rusiei. Vom lua si altele, in momente si in locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi facute publice", a spus Barack Obama intr-o declaratie facuta in Hawaii, la Honolulu.

Obama a anuntat ca administratia sa va furniza Congresului un raport cu privire la "eforturile Rusiei de a se amesteca in alegerile noastre si cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre". El a mai spus ca SUA si aliatii trebuie sa colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca in procesele democratice de guvernare.

Presedintele a anuntat ca FBI si Departamentul pentru Securitate Interna vor publica informatii clasificate privind activitatea cibernetica a serviciilor ruse de informatii. De asemenea, a confirmat ca Statele Unite au sanctionat noua persoane si entitati ruse, inclusiv GRU, FSB, doua servicii de informatii, patru ofiteri din cadrul GRU si FSB si trei companii care au asigurat suport material catre GRU.