Barack Obama este, in 2016, pentru a noua oara consecutiv, cel mai admirat barbat de catre cetatenii americani, in fata lui Donald Trump care a facut insa un salt fata de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gallup si publicat miercuri, transmite AFP citat de Agerpres.

In timp ce a fost la mare distanta in frunte, din 2008, presedintele in exercitiu si-a vazut in acest an mai redusa ca niciodata marja fata de locul doi, noteaza AFP, care releva ca presedintele ales Donald Trump, creditat in 2015 cu 5%, a fost acum citat de 15% dintre respondenti, fata de Barack Obama, ales de 22% dintre persoanele chestionate.

Rezultatele acestui sondaj sunt publicate in timp ce tensiunea a crescut intre presedintele ales si presedintele aflat la final de mandat.

Barack Obama s-a aratat luni "sigur" ca ar fi castigat un al treilea mandat daca Constitutia i-ar fi permis sa se prezinte din nou in alegeri, afirmatie respinsa de Donald Trump.

Miercuri, omul de afaceri l-a acuzat pe actualul presedinte ca are "declaratii incendiare" si ca pune "obstacole" unei tranzitii in buna ordine.

In sondajul Gallup, Trump il devanseaza pe Papa Francisc (4%), aflat pe podium in ultimii patru ani, pe candidatul in alegerile democrate Bernie Sanders (2%) si pe teleevanghelistul Billy Graham (1%).

Este pentru a 60-a oara cand pastorul evanghelist, astazi in varsta de 98 de ani, termina in top 10, un record, noteaza AFP.

De-a lungul celor 70 de sondaje anuale, presedintele in exercitiu a castigat de 58 de ori. In 2008, presedintele ales, Barack Obama, a fost cel care l-a devansat pe presedintele in exercitiu, George Bush.

La categoria "cea mai admirata femeie", Hillary Clinton a terminat in frunte pentru a 15-a oara la rand si a 21-a oara in total. Prima Doamna, Michelle Obama, este pe pozitia a doua (8%), iar cancelara germana Angela Merkel, a treia (3%).

Ele o devanseaza pe regina Elisabeta a II-a (pozitia a sasea cu 2%), care se claseaza intre primele zece pentru a 48-a oara. Prezentatoarea si femeia de afaceri Oprah Winfrey (a patra, cu 3%) se gaseste si ea acolo pentru a 29-a oara.

Sondajul Gallup a fost realizat, intre 7 si 11 decembrie, pe un esantion de 1.028 de persoane de peste 18 ani, din 50 state americane si capitala federala Washington.