Premierul irakian Haider al-Abadi a dat asigurari marti ca fortele de securitate au nevoie de ''trei luni pentru a elimina'' gruparea jihadista Statul Islamic (SI) impotriva careia armata irakiana lupta la Mosul si care continua sa comita atentate in tara, relateaza AFP, citata de Agerpres.

''Informatiile disponibile arata ca Irakul are nevoie de trei luni pentru a elimina Daech (acronimul arab al SI)'', a declarat Haider al-Abadi in cursul unei conferinte de presa transmise de televiziune.

Acest obiectiv ambitios contrasteaza cu dificultatile intampinate de fortele armate, sustinute de coalitia internationala antijihadista, pentru a elimina SI din Mosul, ultimul sau bastion irakian pe care il detine din iunie 2014. In noiembrie, seful guvernului irakian a promis ca al doilea oras din Irak va fi cucerit ''inainte de sfasitul anului'', un obiectiv ce pare depasit in prezent. Fortele guvernamentale se confrunta cu o puternica rezistenta a jihadistilor si responsabili militari estimeaza ca luptele ar putea fi de durata.

De la declansarea ofensivei la 17 octombrie, fortele irakiene de elita au recucerit mai multe cartiere din estul orasului Mosul si se apropie de Tigru, fluviul care traverseaza orasul, dar jihadistii continua sa ocupe in totalitate cartierele din vest. Mai mult decat atat, in cazul se confrunta cu o rezistenta acerba la Mosul, grupul extremist sunnit continua de asemenea sa comita atentate in zone din care a fost indepartat de catre fortele armate .

Saptamana trecuta, 23 de persoane au fost ucise intr-un atentat revendicat la de catre SI la Gogjali, o localitate situata la periferia de est de orasului Mosul pe care armata irakiana a cucerit-o la inceputul lunii noiembrie dupa mai mult de doi ani de ocupatie a jihadistilor. SI revendica de asemenea in mod constant atentate comise si in alte regiuni ale Irakului, ca Fallujah, oras cu majoritate sunnita, in apropiere de Bagdad.